Sara är prydligt klädd, i vit spetströja och grå långkjol. Det axellånga blonda håret ligger ordentligt på plats.
Sara är prydligt klädd, i vit spetströja och grå långkjol. Det axellånga blonda håret ligger ordentligt på plats.

Barnflickan i tårar - bröt ihop i rätten

Publicerad
Uppdaterad
UPPSALA. Sara Svensson, 27, bröt ihop i rätten i morse.
När åklagaren läste upp vad barnflickan är misstänkt för - mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde - böjde hon huvudet i händerna och grät.
10 januari 2004 förändras Sara Svenssons liv för alltid. Tidigt på morgonen går hon in i Helge och Alexandra Fossmos sovrum och trycker av sin revolver. I morse fördes hon in i Sal 1 i Uppsala tingsrätt - åtalad för mordet på Alexandra och för mordförsök på Daniel Linde, grannen som även är make till pastorns älskarinna. Sara är prydligt klädd, i vit spetströja och grå långkjol. Det axellånga blonda håret ligger ordentligt på plats. Trots att några år passerat sedan studenten är hon sig lik från kortet som togs då.

Tittar ner i bordet

När hon kommer in i rättssalen tittar hon inte upp, inte heller när pastor Helge Fossmo kommer in strax efteråt. Han söker hennes blick men hon tittar bara ner i bordet. När hennes namn, personnummer och adress läses upp nickar hon. Sedan inleds åklagarens sakframställan med ett återberättande om vad som hände natten den 10 januari. Sara kämpar mot tårarna men klarar det inte. Efter en stund kommer en vakt in med mera servetter till henne, och advokat Christer Söderberg försöker trösta genom att fatta hennes hand. Sara Svensson har erkänt mordet under polisförhör: - Jag skjuter mot kroppen och hör att Alexandra säger ett svagt "aj". Men det konstiga är att hon efter det inte säger något mer. Och så går det någon sekund, eller några sekunder och då skjuter jag mitt nästa skott. - Efter det skottet blir det knäppt tyst. Men jag är fortfarande inte övertygad om att jag har träffat och därför skjuter jag mitt tredje skott.

Styrd av sms

Sara har också erkänt att hon en gång tidigare försökte mörda Alexandra med en hammare och att hon under natten den 10 januari även sköt mot Daniel Linde, granne och make till pastorns älskarinna. Enligt barnflickan själv mördade hon för att vara Gud till lags, styrd av sms från pastor Helge Fossmo. De båda inledde en sexuell relation under 2001. Sara flyttade också in i pastorns och Alexandras hus. Den rättspsykiatriska undersökning som genomförts visar att barnflickan lider av en allvarlig psykisk störning. I morgon förhörs Sara Svensson i Uppsala tingsrätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag