Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnflickan i tårar - bröt ihop i rätten

Sara är prydligt klädd, i vit spetströja och grå långkjol. Det axellånga blonda håret ligger ordentligt på plats.
UPPSALA. Sara Svensson, 27, bröt ihop i rätten i morse.
När åklagaren läste upp vad barnflickan är misstänkt för - mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde - böjde hon huvudet i händerna och grät.
10 januari 2004 förändras Sara Svenssons liv för alltid. Tidigt på morgonen går hon in i Helge och Alexandra Fossmos sovrum och trycker av sin revolver. I morse fördes hon in i Sal 1 i Uppsala tingsrätt - åtalad för mordet på Alexandra och för mordförsök på Daniel Linde, grannen som även är make till pastorns älskarinna. Sara är prydligt klädd, i vit spetströja och grå långkjol. Det axellånga blonda håret ligger ordentligt på plats. Trots att några år passerat sedan studenten är hon sig lik från kortet som togs då.

Tittar ner i bordet

När hon kommer in i rättssalen tittar hon inte upp, inte heller när pastor Helge Fossmo kommer in strax efteråt. Han söker hennes blick men hon tittar bara ner i bordet. När hennes namn, personnummer och adress läses upp nickar hon. Sedan inleds åklagarens sakframställan med ett återberättande om vad som hände natten den 10 januari. Sara kämpar mot tårarna men klarar det inte. Efter en stund kommer en vakt in med mera servetter till henne, och advokat Christer Söderberg försöker trösta genom att fatta hennes hand. Sara Svensson har erkänt mordet under polisförhör: - Jag skjuter mot kroppen och hör att Alexandra säger ett svagt "aj". Men det konstiga är att hon efter det inte säger något mer. Och så går det någon sekund, eller några sekunder och då skjuter jag mitt nästa skott. - Efter det skottet blir det knäppt tyst. Men jag är fortfarande inte övertygad om att jag har träffat och därför skjuter jag mitt tredje skott.

Styrd av sms

Sara har också erkänt att hon en gång tidigare försökte mörda Alexandra med en hammare och att hon under natten den 10 januari även sköt mot Daniel Linde, granne och make till pastorns älskarinna. Enligt barnflickan själv mördade hon för att vara Gud till lags, styrd av sms från pastor Helge Fossmo. De båda inledde en sexuell relation under 2001. Sara flyttade också in i pastorns och Alexandras hus. Den rättspsykiatriska undersökning som genomförts visar att barnflickan lider av en allvarlig psykisk störning. I morgon förhörs Sara Svensson i Uppsala tingsrätt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!