Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnflickan berättar själv om åren i Knutby

Se Krimspecial med Lisah Silfwer.
I januari 2004 mördades Knutybypastorn Åsa Waldaus syster Alexandra, som var gift med dåvarande pastorn Helge Fossmo. Mördaren var makarnas barnflicka Sara Svensson, som manipulerats till dådet av just Helge Fossmo.Foto: PASS / PASS

”Barnflickan” Sara Svensson isolerades av Knutbyförsamlingen och kallades för ”djävulens redskap”.

Nu ger hon för första gången sin egen bild av tiden i sekten.

”De åren är för mig ett nattsvart mörker”, skriver hon i ett brev till SVT:s Uppdrag granskning.

I januari 2004 mördades Knutybypastorn Åsa Waldaus syster Alexandra, som var gift med dåvarande pastorn Helge Fossmo. Mördaren var makarnas barnflicka Sara Svensson, som manipulerats till dådet av just Helge Fossmo.

Fossmo dömdes till livstids fängelse och barnflickan till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök.

Den sektliknande miljön kring Filadelfiaförsamlingen i Knutby blev känd då. I polisutredningen efter dramat 2004 framgick att Helge Fossmo hade styrt barnflickan till mordet. Inför dådet hade pastorn intalat henne att sexuella riter skulle skydda dem från demoner.

Nu träder Sara Svensson fram och ger sin bild av åren i Knutby, i ett brev som SVT:s Uppdrag granskning fått tillåtelse att publicera i samband med en ny serie i sex delar om händelserna.

”Jag önskar så att tiden kunde vridas tillbaka, att detta aldrig skulle ha hänt men tyvärr går inte det. Det är en stor tung sorg för mig”, skriver hon i brevet.

I polisutredningen efter dramat 2004 framgick att Helge Fossmo hade styrt barnflickan till mordet.Foto: PASSBILD / PASS

Önskar upprättelse för alla andra drabbade

Sara Svensson kom till församlingen på 1990-talet som 21-åring för att gå i bibelskola. I Knutby var hon utfryst, säger hon. Hennes enda väg till ”nåd” var att begå brotten som hon senare dömdes för, påstår hon i brevet till SVT:

”Det var bara jag i församlingen som var den Fördömda, utan möjlighet till benådning. Helt förskjuten. Djävulens redskap. Min plats var i helvetet.”

Pastorerna Emma och Peter Gembäck har tidigare berättat för Expressen om hur Knutbyledaren Åsa Waldau bestämde vem som var ”rätt” och vem som var ”fel” i den sektliknande miljön.

Åsa Waldau ska ha använt tjänarinnor som hon utsatte för våld när hon varit missnöjd med deras tjänster. I mars dömdes hon för åtta fall av misshandel.

Sara Svensson själv är fri sedan 2011, och skriver till SVT att hon tagit del av andra före detta medlemmars berättelser genom åren.

”Jag önskar alla anhöriga och alla de fd medlemmarna verkligen all upprättelse, att få bli hela, och att deras liv ska få vara ”deras” nu, helt och fullt.”

Åsa Waldau ska ha använt tjänarinnor som hon utsatte för våld när hon varit missnöjd med deras tjänster. I mars dömdes hon för åtta fall av misshandel.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lisah Silfwer i ett specialavsnitt om Knutby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.