Barnfamiljerna vinnare i budgeten

drabbad av höjd skatt. Therese Thörner, 27, utanför Säffle, har elva mil till jobbet enkel resa i Årjäng och drabbas av den höjda bensinskatten på 0,44 kronor per liter. . Foto: privat
Foto: Pontus Lundahl/TT

Här är regeringens vårbudget.

Den innehåller reformer för totalt åtta miljarder kronor som träder i kraft under 2015.

Och finansminister Magdalena Andersson gav ett tydligt besked på presskonferensen:

– Det är nu vi börjar leverera.

Samtidigt höjdes kritik från flera håll om bland annat svikna vallöften.

Moderaternas finansministerkandidat Ulf Kristersson är mycket kritisk:

– Regeringen överger sakta men säkert arbetslinjen, sade han under en presskonferens vid lunchtid i dag.


(Uppdaterad 14.17)

# Vinnarna i vårbudgeten…

# Reformer för åtta miljarder

# Magdalena Andersson: Nu börjar vi leverera

# K-G Bergström: En typisk vänsterbudget

Här nedan kan du läsa vad den rödgröna budgeten innebär.

Moderaternas Ulf Kristersson högg direkt och höll en presskonferens vid lunchtid i dag, onsdag.

– Regeringen är dålig på två sätt. På kort sikt för att de inte gör mer än river upp så många av Alliansens reformer som de hinner med, höjer de skatter de kommer över för att finansiera de reformer som de själva inte hade förhandlat om i förväg.

– Värre är den långa sikten – att regeringen inte påbörjar en ordentlig resa för att lösa långsiktiga utmaningar, att de bara stirrar sig blinda på här och nu, sade Kristersson.

Han menar att regeringen överger den så kallade arbetslinjen.

– De höjer skatten på arbete och företagsamhet och de höjer transfereringar, bidrag och ersättningar – det är den klassiska konflikten i svensk politik. Den återgår vi tyvärr till, sade Kristersson.

Första egna budgeten

Efter att regeringens budget föll i december har regeringen först nu möjlighet att lägga sin egen budget - dock med vissa begränsningar. Regeringen har inte möjlighet att göra ändringar på inkomstskattesidan förrän till årsskiftet.

De flesta stora budgetnyheterna har presenterats tidigare, ofta tillsammans med förslag som kommer först i höstbudgeten för 2016.

Men redan nu kommer förändringar som kan påverka ekonomin för enskilda.


https://twitter.com/bjorklundjan/status/588285454241423361


Dyraste reformen

Budgeten innehåller reformer för åtta miljarder kronor som träder i kraft under 2015.

– Man höjer både taket och golvet i a-kassan från september. Sen höjs underhållsstödet från oktober. Det är det som kommer att kännas av i de privata plånböckerna, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk expert och tidigare privatekonom på Swedbank.

Många av reformerna byggs ut de kommande åren, därför stiger den totala kostnaden från åtta miljarder 2015 till 20 miljarder 2016, 22,4 miljarder 2017 och 23,1 miljarder 2018.


https://twitter.com/GreiderDD/status/588248625836400640

"Börjar leverera"

Bland de dyrare reformerna som träder i kraft 2015 finns bland annat mer personal till äldreomsorgen (en miljard kronor), 6 500 utbildningsplatser (610 miljoner kronor), höjt järnvägsunderhåll (620 miljoner kronor) och höjd a-kassa (880 miljoner kronor). De reformerna har redan presenterats tidigare.

– Den här budgeten innebär att vi nu börjar leverera på de vallöften vi ställde ut i valrörelsen, säger Magdalena Andersson på en pressträff.

– Hushållen med lägre inkomster tjänar mer på den här budgeten än de med högre inkomster, säger hon.

Ny prognos

Regeringen skriver upp BNP-tillväxten för i år. Nu räknar regeringen med att tillväxten bli 2,6 procent för att sedan stiga med 2,7 procent nästa år och 2,5 procent 2017.

Arbetslösheten bedöms sjunka till 7,5 procent i år, 7,1 procent nästa år och 6,7 procent 2017.

Många tror att det inte kommer räcka för att nå målet med lägst arbetslöshet i EU år 2020.


https://twitter.com/LOSverige/status/588250702176215041

En försämrad ekonomisk utveckling i euroområdet ses som den största risken de kommande åren.

K-G Bergström: Inga nyheter

K-G Bergström, Expressens politiske kommentator, ser inga större överraskningar i budgeten.

– Jämfört med Gunnar Strängs tid då allt var nytt innehåller regeringarnas budgetar i dag inga nyheter. Det här är en traditionell vänsterbudget med högre utgifter än i en borgerlig budget, säger K-G Bergström.

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitiske talesperson, imponeras inte av regeringens budget.

– Den innehåller höjda skatter och svikna löften. Det gäller rotavdraget, bensinskatten och överskottsmålet där man ändrat sig. Regeringen är inte trovärdig när man går till val på en sak och gäller något annat, säger han.

Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson i Vänsterpartiet, är nöjd med det inflytande som partiet har haft på budgeten.

– Det är reformer som minskar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män och som ger resurser till välfärden, säger hon på en pressträff.

"Sveket mot jobben"

Erik Ullenhag i Folkpartiet säger att budgeten innehåller "historiskt höga skattehöjningar."

– Vi har tittat bakåt och inte sett så höga skattehöjningar sedan 1995. Den korrekta rubriken på den här budgeten är "sveken mot jobben", säger han på en pressträff i riksdagen på onsdagen.

Emil Källström i Centerpartiet var också mycket kritisk.

– Det här är ett skambud till jobbskaparna. Budgeten är jobbfientlig från första till sista sidan, säger han på en pressträff.

Jakob Forssmed i Kristdemokraterna pratade också om löftesbrott.

– Det finns många ingredienser som bryter mot det man sa före valet. Man kan undra om det finns två socialdemokratiska partier, ett som gick till val i höstas och ett nu, säger han.

I den följande budgetdebatten fortsatte kritiken mot regeringens budget. Men Magdalena Andersson högg ifrån.

– Med budgeten tar vi oss an Sveriges framtidsutmaningar. Särskilt viktigt är det att koppla fast grepp om offentliga finanserna, få ned arbetslösheten och genomföra viktiga framtidsinvesteringar, säger Magdalena Andersson.

Vårbudgeten innehåller reformer för åtta miljarder kronor som träder i kraft under 2015.
Foto: Pontus Lundahl/TT
"Man kan undra om det finns två socialdemokratiska partier, ett som gick till val i höstas och ett nu", säger Kristdemokraternas Jakob Forssmed om regeringens vårbudget.
Foto: Pontus Lundahl/TT
"Det här är ett skambud till jobbskaparna", säger Centerpartiets Emil Källström.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är mycket kritisk till regeringens budget. "Regeringen överger sakta men säkert arbetslinjen", säger han under en presskonferens.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Erik Ullenhag (FP) säger att vårbudgeten innehåller "historiskt höga skattehöjningar."
Foto: Pontus Lundahl/TT
"Det är reformer som minskar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män", säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
"Den innehåller höjda skatter och svikna löften" säger Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt om regeringens budget.
Foto: Pontus Lundahl/TT
"Hushållen med lägre inkomster tjänar mer på den här budgeten än de med högre inkomster", sa Magdalena Andersson under en pressträff på onsdagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Regeringens vårbudget lämnades ut till de församlade medierna i Rosenbad tidigt på onsdagen
Foto: Pontus Lundahl/TT
1 / 9

Ytterligare förslag från regeringen

Näringslivssatsning på 226 miljoner kronor redan 2015 och därefter minst 315 miljoner kronor årligen 2016-2019.

Traineejobb och utbildningskontrakt. Traineejobben ska kombinera arbete och anställning i bristyrken och subventioneras till viss del av staten. Gäller från tidigast 1 augusti.

Subventionering av byggande av hyresrätter. Förslaget beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år. Finansieras med sänkningen av rot.

Höjda arbetsgivaravgifter för unga

Nedsättningen av sociala avgifter för unga slopas i två etapper - i år och under 2016

8 Förslag från vårbudgeten och kommande höstbudget

A-kassan

Den högsta ersättningen ökar från 680 kronor per dag till 910 kronor. En person som tjänar under 25 025 kronor kan få 80 procent av sin inkomst de 100 första dagarna, tidigare låg taket på 18700 kronor. För den som inte har inkomstrelaterad a-kassa innebär det en tusenlapp mer i månaden före skatt.

Exempel: En person med en inkomst på 28 000 kronor före skatt får ut 20 000 kronor eller 71, 5 procent av lönen.

Tips från privatekonomen Ylva Yngveson: För den som tjänar under 25 000 kronor kan det vara värt att se över eventuella privata inkomstförsäkringar som kanske inte längre behövs efter höjningen.

Ändras: 7 september 2015.

Höjd skatt på sparande

Regeringen vill höja skatten på sparande i investeringssparkonto och kapitalförsäkring genom att ändra reglerna så att kapitalunderlaget ska multipliceras med föregående års statslåneränta plus 0,75 procentenheter. Dessutom sätts ett golv på 1,25 procent.

Exempel: För den som har ett kapitalunderlag på 100 000 kronor i år får i dag betala 270 kronor i skatt. Med de nya reglerna blir skatten i stället 495 kronor.

Tips från privatekonomen Ylva Yngvesson: Har man inte så bra koll på sitt sparande eller på börsen kan det vara mer fördelaktigt att spara i en vanlig fond i stället för i aktiemarknaden.

Träder i kraft: 2016.

Högre bensinskatt

Energiskatten på bensin höjs med 0,44 kronor per liter, energiskatten på diesel höjs med 0,48 kronor per liter.

Exempel 1: Familj med en bil som kör 2000 mil per år med en bil som drar 0,8 liter per mil handlar det om en ökning på cirka 65 kronor i månaden.

Exempel 2: Familj med två bilar. Med samma förutsättningar som ovan blir det en prisökning på cirka 100-150 kronor i månaden.

Gäller från: 1 januari 2015.

Rot- och rutavdraget

Rotavdraget sänks från max 50 procent av arbetskostnaden per person och till 30 000 kronor. Maxtaket på 50 000 kronor behålls men för att du ska kunna dra av max behöver du uppnå en arbetskostnad på cirka 166 000 kronor i stället för 100 000 kronor.

Rutavdraget halveras till max 25 000 kronor.

Gäller från: 1 januari 2016.

Slopat läxrut

Möjligheten att dra av kostnaden för hjälp med läxor och annat skolarbete tas bort.

Exempel:Två timmars läxstöd i veckan får en höjd kostnad med 2 000 kronor i månaden.

Gäller från: 1 augusti 2015.

Gratis medicin och glasögonbidrag

Receptbelagd medicin för barn under 18 år ska bli gratis.

Regeringen lägger 120 miljoner kronor per år på ekonomiskt stöd till glasögon för barn mellan 8-19 år.

Gäller från: Kommer i höstbudgeten och införs år 2016.

Underhållsbidraget

Bidraget höjs med 300 kronor per barn och månad från 1173 kronor till 1573 kronor.

Exempel: För en ensamstående förälder med två barn blir det totalt 3600 kronor mer per år.

Höjt bostadstilllägg för pensionärer

Exempel 1:

Boendekostad: 4500 kronor per månad.

Så mycket ökas summan om du är gift/sambo/registrerad partner: 1080 kronor per år.

Så mycket ökas summan om du är ensamstående: 1080 kronor per år.

Exempel 2:

Boendekostnad: 4000 kronor per månad.

Så mycket ökas summan om du är gift/sambo/registrerad partner: 960 kronor per år.

Så mycket ökas summan om du är ensamstående: 960 kronor per år.

Exempel 3

Boendekostnad: 5000 kronor per månad.

Så mycket ökas summan om du är gift/sambo/registrerad partner: 1200 kronor per år.

Så mycket ökas summan om du är ensamstående: 1200 kronor per år.

Gäller från: 1 september 2015.

Källor: Regeringen, expressen.se, svd.se och privataaffarer.se.

Vad tycker du om innehållet i vårbudgeten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.