Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnfamilj hittade mask i Findus-fisk

Här är masken som barnfamiljen hittade i Findus-fisken.
Foto: Privat

Från hästkött till maskkött - året har inte börjat bra för Findus.

I går hittade en barnfamilj i Alingsås två maskar i Findus fiskfilé.

– Det är inget farligt, även om det självklart är obehagligt, säger Annika Mohlin, pressansvarig hos Findus.

I början av februari i år upptäcktes hästkött i Findus lasagne. Det var startskottet till en lång rad kontroller som ledde till att hästkött upptäcktes i fler produkter hos även andra märken på marknaden.

I går kväll, tisdag, skulle Filippa Rodrigues, 29, och hennes sambo Mattias Jansson, 33, och deras två barn äta Findus "finaste lättpanerade fiskfilé".

Alingsåsfamiljen satte hungriga tänderna i de saftiga filéerna.

– Vi konstaterade att fisken var jättegod. Det var inte förrän vi hade ätit en massa som Mattias plötsligt skrek till. Han hade då hittat en fyra centimeter lång mask i sin fisk. Då kollade jag i min fisk och upptäckte en till mask, omkring sex centimeter lång, berättar Filippa.

Odlad i Vietnam

Aptiten försvann snabbt, även för deras barn fyra och två år gamla.

– Fyraåringen säger att han aldrig mer ska äta fisk. Vi får försöka komma runt det på något sätt, säger Filippa.

På förpackningen står det att fisken är odlad i Vietnam och är en pangasius mal.

– Vad har de för kontroller där? Är det samma regler för livsmedelshantering i Vietnam som i Sverige?, frågar sig Filippa.

"Maskarna lever inte"

Annika Mohlin, pressansvarig hos Findus, blir bekymrad när hon får höra om händelsen. Hon säger att fisken kontrolleras noga i Vietnam och att det är ytterst sällan som Findus får in rapporter om mask i fisk.

– Det finns en sorts mask i havsfisk, den heter nematod. Men vi inspekterar all vår fisk på specialljusbord. Jag vet inte vad som har gått fel i det här fallet, men tyvärr har maskarna slunkit igenom, säger Annika Mohlin.

- Jag förstår att det måste ha varit obehagligt för familjen. Men jag vill betona att fisken är nedfryst och maskarna lever inte. Det är inget farligt, även om det självklart är obehagligt.

Findus ska under onsdagen ta kontakt med familjen Jansson Rodrigues och utreda händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.