Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vargen anföll familjen på tältsemester

Så ska du agera om du möter en varg.
Pappan hyllas efter kampen mot vargen. Foto: Facebook

Campingturen blev en kamp på liv och död för en amerikansk barnfamilj på semester i Kanada.

Under natten blev de attackerade av en varg – som höll på att döda pappan i familjen.

”Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna förklara den skräcken”, skriver mamma Elisa Rispoli på Facebook.

Matt och Elisa Rispoli reste från New Jersey i USA till grannlandet Kanada på campingsemester med sina två barn.

Men familjeresan utvecklades till en mardröm i skogen.

En kväll när familjen låg nedbäddade i sina respektive sovsäckar blev de attackerade av en varg.

”Det var som taget ur en skräckfilm”, skriver Elisa Rispoli i ett inlägg på Facebook som har fått uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt de senaste dagarna.

Vargen rev sönder tältet, varpå pappan i familjen försökte slå bort den. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vargen drog i väg pappan

I sitt inlägg berättar Elisa Rispoli att pappa Matt Rispoli kastade sig framför henne och barnen, för att skydda dem, och sedan hamnade i slagsmål med vargen. Elisa Rispoli skriver att vargen rev sönder tältet.

”Vi skrek efter hjälp medan han slogs med vargen och försökte rädda oss under vad som kändes en evighet men jag tror att det var mellan 1-3 minuter”, skriver Elisa Rispoli vidare.

Elisa Rispoli lade sig sedan över de två barnen för att skydda dem med sin egen kropp.

”Matt tryckte ner vargen i marken och höll upp dess mun med sina händer, men vargen började släpa bort Matt medan jag drog i hans ben för att försöka dra tillbaka honom”, skriver Elisa Rispoli och fortsätter:

”Jag kan inte, och tror inte att jag någonsin kommer att kunna, ordentligt förklara den skräcken.”

En bild fårn familjens semester. Foto: Facebook

”Traumatiserade”

Matt Rispoli försökt desperat skrämma bort vargen med sina händer och stenar men utan framgång. Familjen fick till slut hjälp av en annan campare som bodde en bit bort och hade vaknat av skriken.

”Han kom över till vår campingplats och sparkade på vargen som till slut släppte Matt. De var tvungna att fortsätta kasta stora stenar på vargen, medan vi sprang så fort vi kunde för att ta skydd i en minivan, för den förföljde Matt”, skriver Elisa Rispoli.

Efter vissa svårigheter att få tag i hjälp kunde Matt Rispoli till slut föras sjukhus för vård. Där konstaterades bland annat flera punkterings-, riv-, och köttsår.

”Vi är ganska traumatiserade men ok”, skriver Elisa Rispoli på Facebook.

Tror att maken hade dött annars

Den aktuella tältplatsen utrymdes på gäster efter det inträffade, och vargen sköts senare ihjäl av parkvakter. 

Familjens stora hjälte blev gästen i tältet intill som senare identifierades som Russ Fee.

I en intervju med kanadensiska tv-kanalen CBC säger Russ Fee att ”instinkten tog över” när han hörde familjens skrik, skriver New York Post. Russ Fee försökte slå och sparka vargen men det visade sig vara svårare att övermanna djuret än han först hade kunnat ana.

– Det kändes lite som att jag hade försökt slå någon i en viktklass långt över för min. Den var bara så mycket större än någon hund jag någonsin sett. Jag ångrade direkt att jag hade sparkat på den, säger Russ Fee.

Vargen var i ”dåligt skick”

På Facebook har familjen fått mycket stöd efter det inträffade.

”Det kunde ha gått så mycket, mycket värre, och vi känner oss bara tacksamma för att vi fortfarande sitter här som en hel familj. Matt är vår hjälte (jag menar, mer än han vanligtvis är) och vi är för evigt tacksamma för Russ som kom och hjälpte oss i nöd och sannolikt räddade Matts liv”, skriver mamma Elisa Rispoli på Facebook.

CNN rapporterar att vargen var gammal och i ”dåligt skick”, vilket tros ha bidragit till dess beteende. Vargen uppges också ha varit gravt undernärd.

– Veterinärtester har bekräftat att vargen var i dåligt skick och troligtvis mot slutet av sitt naturliga livsspann. Vargens tillstånd var troligtvis en bidragande faktor till det ovanliga beteendet och sådana här incidenter är alltjämt väldigt ovanliga, säger Lesley Matheson, talesperson för Parks Canada, enligt CNN

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220663614084496&set=a.1661065090720&type=3&theater