Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnens insamling gjorde succé direkt

Theo, 12, Gabriella, 10, och Benjamin, 5, från Gävle startade en egen insamling.Foto: Privat
Foto: Privat

Theo, 12, Gabriella, 10, och Benjamin, 5, från Gävle vill hjälpa barn som just nu befinner sig på flykt genom Europa. På torsdagen startade de därför en alldeles egen insamling – som minst sagt gått över förväntan.

– Folk tycker att det är bra att vi vill hjälpa till och känner sig snälla, säger 12-årige Theo.

När Theo Davey, 12, och lillasyster Gabriella Davey, 10, sorterade kläder tillsammans med sin mamma kom de på att de ville skicka en del av sina kläder till flyktingar i stället för att sortera dem på hög.

– Min lillasyster sa att vi borde skicka dem till andra länder. Men det kostar för mycket, sa jag då. Samtidigt hade jag sett en hemsk bild på en liten pojke som flydde från en båt på min Facebooksida. Då föreslog jag att vi kanske kunde samla ihop pengar i stället, säger Theo.

Och så blev det.

Tillsammans med lillasyster och brodern Benjamin Nordlund, 5, startade de på torsdagen en insamling med målet på att samla in 2 000 kronor att skänka till UNHCR genom att samla pantburkar.

– Jag tycker att det är fantastiskt och är så klart jättestolt. Det känns som att jag nått mitt mål. Att de är medmänskliga, säger mamman Amira Davey.

Hittills har insamlingen gått alldeles utmärkt. Genom att dela ut lappar i närområdet – och uppmana folk att skänka sina pantburkar – nådde barnen redan 2 000 kronor första dagen. Därför har de nu höjt målet till 5 000 kronor.

– Det har rullat på lite hela dagen. Folk lämnar burkar, andra slantar. Vi är otroligt glada för allt engagemang, säger Amira.

Theo är också nöjd med resultatet hittills.

– Folk tycker att det är bra att vi vill hjälpa till. De känner sig snälla. Och det är bra, säger han.

Följ insamlingen på Instagram under hashtagen #Nordwaypant.