Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnen ville bada på stranden – kördes bort

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fritidsledaren Patrik Andersson skulle ta med barnen på en härlig dag på stranden, men de blev bortkörda.
Foto: Privat
Campingen hade en skylt vid entrén som sa att allmänheten inte fick bada, endast campinggäster var tillåtna.
Foto: Läsarbild
Campingägaren ska ha krävt betalning för att barnen skulle kunna få sitt efterlängtade bad. Bilden visar en annan strand.
Foto: Daniel Sidenbladh

Barnen, mellan sex och nio år gamla blev bortkörda när de ville bada. Campingägaren ville att barnen skulle betala 100 kronor per person.

– Jag kokar av ilska, säger fritidsledaren Patrik Andersson.

Det som var tänkt som en härlig dag på stranden för de femton barnen på fritidshemmet fick ett abrupt slut på campingen i Östergötland, rapporterar Corren.

– Vi hann knappt gå in på området innan ägaren skrek och undrade vad vi gjorde där. Jag sa att barnen ville bada. Då ropade hon på sin man som också kom springande mot oss och var ännu mer otrevlig, säger Patrik Andersson.

Barnen blev oroliga efter konflikten, enligt fritidsledaren.

– Det kändes tråkigt att hon skrek framför barnen. Jag blev också irriterad, men man behöver ju inte ta ut det framför barnen, säger Patrik Andersson.

Krävde 100 kronor

Campingägaren ska ha krävt betalning för att barnen skulle kunna få sitt efterlängtade bad.

– Ja, det kostar 100 kronor per person. Vi äger stranden, marken och vattnet. Vi är ett privat företag och kan inte ta hand om alla som rusar in, säger campingägaren till Expressen.

Sällskapet lämnade då campingen och gick i stället bort till stranden vid sommarstugorna.

– När vi frågade dem var vi mer än välkomna att bada, säger Patrik Andersson.

Fick ta bort "exkluderande skyltar"

Campingen har redan tidigare hamnat i blåsväder. De hade en skylt vid stranden som sa att allmänheten inte fick bada, endast campinggäster var tillåtna. Men politikerna i miljö- bygg- och räddningsnämnden tvingade dem att ta bort skylten.

– Man får inte sätta upp en skylt som exkluderar andra, säger Björn Morell (V), vice ordförande i miljö- bygg- och räddningsnämnden till Expressen.

Enligt nämnden ger allemansrätten allmänheten rätt att passera genom campingområdet för att bada och vistas på stranden. Allmänheten äger däremot inte tillträde till bryggor och hopptorn, rapporterar Corren.

Naturvårdsverket ger kommunen rätt

Naturvårdsverkets sakkunnige i allemansrätt, Per Nilsson, bedömer att kommunen har rätt och campingägaren fel.

– Det enda möjliga invändningen som kan vara aktuell är om stranden kan räknas som privat område. Då gäller inte allemansrätten, men kommunen har gjort bedömningen att det inte är en privat plats och jag ser ingen anledning att betvivla deras bedömning vilket inte heller länsstyrelsen verkar ha gjort, säger Per Nilsson.

Campingägaren menar att fritidsledaren kom och började bråka och inte lyssnade.

– Om de hade ringt i förväg hade det kanske gått att lösa och ge rabatt. Det är väldigt jobbigt för oss att hålla reda på människor som bara gör hur de vill utan att fråga oss först, säger campingägaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.