Lisa Campbell och Ally Jacobs var poliserna som avsljöjade historien om hur Phillip Garrido kidnappade och höll Jaycee Lee Dugard fången. Obs, bilden är ett montage. Foto: AP/Stella/Reuters/AP
Lisa Campbell och Ally Jacobs var poliserna som avsljöjade historien om hur Phillip Garrido kidnappade och höll Jaycee Lee Dugard fången. Obs, bilden är ett montage.  Foto: AP/Stella/Reuters/AP

"Barnen var som robotar"

Publicerad
Uppdaterad
Flickorna var bleka, extremt undergivna och verkade dyrka sin far. Det fick polisen att fatta misstankar och kontakta Phillip Garridos övervakare.
- Jag fick känslan av att barnen var som robotar, säger en av poliserna som knäckte fallet.
Phillip och Nancy Garrido misstänks ha kidnappat Jaycee Lee Dugard och hållit henne fången som sexslav i 18 år i deras hem i Kalifornien. Hon ska ha fått två barn tillsammans med mannen, som i dag är 11 och 15 år.
Nu har det kommit fram nya uppgifter om hur historien avslöjades.

Hemundervisades

De två poliserna Lisa Campbell och Ally Jacobs stötte på Phillip Garrido tillsammans med barnen, när han skulle hålla ett religiöst möte på University of California i Berkley. En varningsklocka ringde när de såg hur underligt flickorna betedde sig.
– Jag tror att Lisa sade: "Går ni i skolan" och då sade de robotaktigt "Vi har hemundervisning", säger Ally Jacobs till BBC.
Poliserna lade märke till att flickorna var mycket bleka och extremt undergivna. De hade genomträngande blå ögon och Ally Jacobs fick en obehaglig känsla.

"Dyrkade honom"

– Den äldsta dottern tittade med beundran på sin far, det såg ut som om hon dyrkade honom. Jag fick känslan av att barnen var som robotar, säger hon.
Phillip Garrido berättade om sin våldtäkts- och kidnappningsdom för poliserna, men sade att han hade ändrat sitt liv fullständigt. Sedan grep han tag i den äldsta flickan och sa: "Jag är så stolt över mina flickor. De kan inga svärord. Vi har uppfostrat dem rätt. De känner inte till någonting ont om världen".
Poliserna kontaktade Phillip Garridos övervakare och berättade om mötet. Då avslöjades det att han officiellt sett inte hade några barn.
– Jag mådde illa, säger Ally Jacobs till News of the World.
Sedan rullades hela historien upp.

Lämnade inte hans sida

Phillip Garrido har hållit mor och döttrar avskilda från omvärlden, men för bara några dagar sedan tog han dem med sig till en födelsedagsfest hos en affärsbekant. Där väckte deras zombieliknande uppträdande uppmärksamhet.
– De lämnade aldrig hans sida. De tittade hela tiden på honom för att få hans godkännande – som om de inte fick svara innan han sade till, säger hans affärsbekant Cheyvonne Molino till News of the World.
Barnen berättade för henne att de hade en kyrka i sin källare – med bara fem medlemmar.
Cheyvonne Molino tyckte att Phillip Garrido var excentrisk och berättar att han brukade bära runt på en maskin som han hävdade att han avlyssnade människors tankar med. 
Paret Garrido sitter nu fängslat utan borgen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag