Souleyman Khalifa, 9, håller upp en skylt med hashtaggen #StandWithAleppo. Sjukhusen har slagits ut och maten börjar ta slut i östra Aleppo.Souleyman Khalifa, 9, håller upp en skylt med hashtaggen #StandWithAleppo. Sjukhusen har slagits ut och maten börjar ta slut i östra Aleppo.
Souleyman Khalifa, 9, håller upp en skylt med hashtaggen #StandWithAleppo. Sjukhusen har slagits ut och maten börjar ta slut i östra Aleppo.
Snälla stoppa bombningarna" står det på barnens skylt som de håller upp i det sönderbombade Aleppo.Snälla stoppa bombningarna" står det på barnens skylt som de håller upp i det sönderbombade Aleppo.

Snälla stoppa bombningarna" står det på barnens skylt som de håller upp i det sönderbombade Aleppo.

Syskonen förlorade sin pappa för sju månader sedan.Syskonen förlorade sin pappa för sju månader sedan.
Syskonen förlorade sin pappa för sju månader sedan.
Aleppo ligger i ruiner efter bombningarna mot den syriska staden. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNAleppo ligger i ruiner efter bombningarna mot den syriska staden. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Aleppo ligger i ruiner efter bombningarna mot den syriska staden. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
En pojke dras ut ur rasmassorna. Foto: White Helmets / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNEn pojke dras ut ur rasmassorna. Foto: White Helmets / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
En pojke dras ut ur rasmassorna. Foto: White Helmets / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Barnen vädjar inifrån
Aleppo: "Jag vill äta"

Publicerad

Sjukhusen är utslagna och maten tar snart slut.

Flygattackerna har under veckan intensifierats mot östra Aleppo.

I videoklipp som skickats till Expressen vädjar de syriska barnen om att kriget ska ta slut.

– Jag vill äta mat, säger Bashar Qurabi.

Efter fem dagars intensiva bombanfall mot rebellkontrollerade östra Aleppo har samtliga sjukhus slagits ut, rapporterar Reuters.

En volontär i den syriska räddningsstyrkan Vita hjälmarna säger till AFP att han ”aldrig hört så intensiv artilleribeskjutning”.

Och i fredags varnade FN:s sändebud i Syrien, Jan Egeland, att östra Aleppo står inför en svår tid med få förnödenheter som kommer in och en vinter som närmar sig.

Mitt i kriget lever barnen. I vissa områden försöker skolor bedriva undervisning för barnen som är kvar och vid liv.

27 civila döda

Expressen har tagit del av videoinspelningar och bilder från barnen som är isolerade i östra Aleppo, där 27 civila dödats under veckans anfall, enligt Syrian Observatory for Human Rights.

I Aleppo har människor i fem års tid väntat på att världen ska få slut på attackerna som drabbar civila.

Men inget sker, i stället fortsätter bombdåden. Inifrån en skola kommer barnens egna vittnesmål. Lärarna har skickat bilder till Expressen där barnen vädjar om att bombningarna ska upphöra.

Under söndagen, klockan 17 svensk tid, kommer sjuåriga Bana al-Abed att twittra om bombningarna i Aleppo.

Under hashtaggen #standwithaleppo uppmanar hon människor världen över att engagera sig för att uppmana politikerna att sätta stopp på kriget.

"Vi vill leva och lära och bli forskare"

I en videoinspelning bland stadens ruiner håller hon upp en skylt där hon vädjar om vapenvila.

– Jag ska försöka vara live på söndag om det inte bombas och nätet är bra, säger hon.

I en annan videoinspelning som skickats till Expressen berättar Sidra Jlilati att hon just haft mattelektion i skolan. Hon berättar att det saknas böcker till undervisningen, anteckningsböcker och att elen är utslagen.

– Vi behöver element inför vintern. Vi behöver gas till våra element, hur ska vi slå på elementen utan gas och ved? Vi saknar allt.

Läraren, som intervjuar henne, frågar vad hon äter och dricker hemma.

– Vi äter ett mål mat om dagen, mina syskon är hungriga. Alla bagerier har slut på bröd, mjöl, allt saknas. Grönsakerna har också tagit slut.

"Rädd att vi belägras igen"

Hon får frågan vad det första hon ska göra är den dagen vägarna öppnas igen.

– Det första jag vill göra är att lämna Aleppo för jag är rädd att vi kommer att belägras igen.

Tredjeklassaren Abdulkhatib står i ett mörkt rum med engelska ord på tavlan. Han berättar att de studerar i mörker. De har inte haft grönsaker på fem månader.

– Det finns inga kakor, ingenting, inga grönsaker.

Klasskamraten Bashar Qurabi beskriver ljudet från maskinerna i luften.

– Det finns stridsflygplan som bombar då och då. Då tar vi oss ner till källaren, som är mörk. Hur ska vi kunna studera där?

När belägringen av staden upphör, har han en önskan:

– Jag vill äta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag