Barnen som glöms bort

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Författaren Joakim Langer, 45, arbetar med sociala frågor, framför allt med ungdomar. Han var själv ett glömt barn. Hans pappa Pekka Langer - älskad programledare - missbrukade alkohol och tabletter.
Foto: ANDERSSON ROBBAN

Författaren Joakim Langer, 45, är son till Pekka Langer - en av Sveriges folkkäraste programledare genom tiderna.

Han är ett glömt barn.

- Min pappa var alkoholist- och tablettmissbrukare. Efter 50 års missbruk avled han i maj 1996, säger han.

Pekka Langer.
Foto: ÄRNBÄCK GÖRAN

För hela det svenska folket var Pekka Langer den tokrolige programledaren. Men bakom den älskade fasaden döljde sig en annan sida. Hans yngste son, Joakim Langer, berättar för första gången i riksmedia om sin pappas missbruk: - Jag minns flaskorna som gömdes i bokhyllorna, alla treotuber och pillerburkar som vi andra i familjen ständigt hittade på nya gömställen. I många år var hans pappas missbruk dolt - ända till det omtalade sammanbrottet i "Notknäckarna" 1985. Då fick han påverkad ledas ut ur tv-studion. Ett sorgligt slut på ett 40 år långt kärleksförhållande till sin publik. - Vi i familjen hade länge väntat på det oundvikliga, säger Joakim Langer. Men samtidigt med  missbruket var Pekka Langer varm och generös, och när han hade druckit - somnade han bara.

Minns skammen Många barn har det mycket jobbigare. Båda föräldrarna kan vara missbrukare. En del blir aggressiva och barnen tar på sig ansvaret för familjen. De gör allt för att skydda familjen. Joakim Langer minns skammen: - Jag och en kompis kom med pappa på bryggan vid marinan under Västerbron. Vi var på väg med båt till landet då min kompis råkade tappa två systemkassar i sjön. Pappa kunde ju inte bli arg på honom - en nioåring - men jag såg i hans ögon.... och jag minns hur vi satt på bryggan i timmar medan pappa tillsammans med andra försökte få upp flaskorna med lina och krok. Joakim tystnar, döljer ansiktet i händerna. Efter en stund: - Folk skrattade, och jag minns att det gjorde ont. I dag kan Joakim Langer se hur han själv påverkats: - Barn till missbrukare tar på sig olika roller. Jag var pajasen. Det lärde jag mig av pappa - att skämten kan dölja det pinsamma. Men ett skratt kan lika mycket betyda ångest. Som vuxen har Joakim Langer även tagit på sig rollen som "hjälparen" och har under 20 år arbetat med sociala frågor, på Fryshuset. Han är i dag anställd på kulturförvaltningen och jobbar med ungdomsfrågor. Han jobbar även ideellt med det nationella projektet "De glömda barnen". - Vi måste bli fler vuxna som upptäcker barnen som lever i en missbrukarfamilj. Först då ser vi alla barn.

FAKTA

Svenskarnas sprithistoria

1467 Brännvinet kommer till Sverige.
1829 Brännvinskonsumtionen uppgår till 46 liter om året per invånare.
1850 Det första systembolaget öppnar.
1860 Hembränning förbjuds.
1914 Motbokstvång.
1917 Starkölsförbud.
1922 Folkomröstning om ett totalförbud.
889 000 röstade för och 925 000 mot förbud.
1955 Motboken slopas.
Starkölsförbudet upphävs.
1965 Mellanölet klass II B införs.
1969 Inköpsåldern sänks till 20 år.
1977 Mellanölet II B avskaffas.
1982 Beslut om lördagsstängt.
1991 Första självbetjäningsbutiken öppnas på prov.
2001 Beslut om lördagsöppet i hela landet från och med den 7 juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.