Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnen kördes till lägret i hästtransport

Jenny tog en bild när hon såg att barn kom ut ur hästtransporten.
Foto: Privat
– Det är helt katastrofalt, säger Jenny Thoresson.
Foto: Privat

Jenny Thoresson, 35, reagerade starkt när hon såg hur flera barn plötsligt klev ur en hästtransport framför henne.

Hon bestämde sig för att ringa polisen direkt.

– Det är helt katastrofalt, säger hon.

När Jenny Thoresson, 35, körde bil på en landsväg i en kommun i norra Stockholms län fick hon syn på en bil med hästtransport. När bilens förare öppnade dörrarna till transporten fick hon en chock.

Ut kom flera barn, enligt henne unga tonåringar på ridläger, som hade varit i hästtransporten under bilfärden.

– Det är helt katastrofalt. Jag tänkte, "Det här är fan inte sant". Jag hoppas att alla föräldrar som har barn på det här lägret har godkänt att deras barn transporteras i hästtransport, säger Jenny.

"Fatta vad som hade kunnat hända"

Jenny Thoresson minns själv hur hon en gång, i vuxen ålder, färdades i en hästtransport.

– Det var en gång för många år sedan. Det skulle jag aldrig göra igen, det är bland det värsta jag gjort. Man ser ingenting och ramlar omkull, säger hon.

– Det är helt katastrofalt, säger Jenny Thoresson.
Foto: Privat

– Fatta vad som hade kunnat hända om de krockat eller blivit tvungna att göra en hastig inbromsning.

Nu uppmanar Jenny föräldrar att ha ett kritiskt förhållningssätt när de lämnar sina barn på ridläger.

Polisen: "Högst olämpligt"

Jenny ringde polisen. Och Bobo Mårtensson, polis i Stockholm, som senare kom till platsen pratade med föraren angående anmälan.

– När vi fick tag på ekipaget var de vid en badstrand, det var fullt med barn där. Jag förklarade att det är en anmälare som har berättat att man sett det här ekipaget med barn inuti. Jag förklarade att det är högst olämpligt, man kan utsätta barnen för fara, säger han.

Föraren fick en skarp tillsägelse och blev tvungen att lösa hemfärden på ett annat sätt. I och med att hästtransporten kördes på en enskild väg och bevis saknas gjordes den samlade bedömningen att det inte rörde sig om något brott.

Bobo Mårtensson understryker däremot hur illa det kunde ha gått.

– Enligt fordonsägaren har hon åkt max 30 kilometer i timmen. Men det är tillräckligt fort om man måste panikbromsa. Man far ju inte ut ur transporten, men man kan göra sig illa.

Är det lämpligt att barn färdas i en hästtransport?

– Jag tycker personligen att det är ytterst olämpligt.

Den ansvariga på ridklubben i norra Stockholms län bekräftar att barnen har färdats i hästtransporten och beklagar händelsen.

– Vi är väldigt inställda på säkerhet och det här var ett misstag. Polisen pratade med oss och vi har följt deras råd. Vi har även pratat med allas föräldrar. Vi har följt upp händelsen och det kommer inte att upprepas, säger hon.


LÄS MER: Emelies uppmaning till lastbilschaufförer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.