Skakig. Anna Samuelsson är glad att inget allvarligare hände sonen Emil. Foto: Tommy Pedersen
Skakig. Anna Samuelsson är glad att inget allvarligare hände sonen Emil.  Foto: Tommy Pedersen

Barnen glömdes på förskolan

Publicerad
Uppdaterad
Personalen på förskolan gick hem.
Och lämnade femåriga Emil och tre av hans kompisar ensamma i lokalerna.
- Jag är alldeles skakig, vad som helst hade kunnat hända, säger mamma Anna Samuelsson, 35.
Klockan var kvart i fem när Anna Samuelsson i Nyby gård utanför Uppsala, kom till förskolan Kastellet i går för att hämta sin son Emil. Utanför huset mötte hon två föräldrar som också stod och väntade på att personalen skulle komma ut.

Dörren öppen

- Dörren stod öppen men ingen ur personalen kom, efter ett tag började vi undra om något hade hänt, säger Anna.
De gick in och började leta men kvar på förskolan fanns bara de fyra barnen.
- Då ringde vi förskolechefen som körde hit, säger Anna Samuelsson.
- Jag förstår inte hur personalen kan gå hem och lämna fyra barn kvar i lokalerna, vad som helst hade kunnat hända, säger hon. Bara barnen kvar. När föräldrarna kom för att hämta sina barn på förskolan Kastellet hade personalen helt sonika gått för dagen. Foto: Tommy Pedersen
Eva-Marie Wallqvist, chef för förskolan Kastellet, bekräftar för Expressen att hela personalstyrkan gick hem i går - utan att kontrollera att barnen var hämtade.

Såg fel på schemat

- En anställd hade sett fel på schemat och trott att det var hennes tur att gå hem.
Men hur kan personalen gå hem när det är barn kvar?
- Det blev ett missförstånd, sådant här ska inte kunna ske, säger Eva-Marie Wallqvist som säger att hon ska se över rutinerna på förskolan.
- Det som hänt är självklart inte bra, säger hon.
Men Anna Samuelsson tycker att det känns nervöst att fortsätta lämna sonen på Kastellet.
- Jag är fortfarande skakig, vem vet hur länge de var ensamma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag