Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Katastrofal” situation för barnen i krigets Ukraina

Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nyfödda på enkla madrasser, cancersjuka barn som flyttats ner i källarlokaler, en orolig blick från en treåring som försöker förstå sin omgivning, föräldrar som bär, kysser och tröstar sina små. 

De senaste dagarna har hjärtskärande bilder från krigets Ukraina nått omvärlden. 

– Vi vill att våra barn ska överleva, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.


ViIl du få allt det senaste om konflikten mellan Ryssland och Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Detta har hänt

Trostianets i Sumy-regionen har fallit i den ryska ockupationsmaktens händer, och enligt borgmästaren placeras det ut luftvärnssystem på innergårdar.


Ryssland och Ukraina meddelade om vapenvila i Mariupol och Volnovakha, men den bröts, och situationen i Mariupol beskrivs av organisationen Läkare utan gränser som ”en humanitär katastrof”.


Ukraina och Ryssland möts på måndag för det tredje samtalet om den pågående invasionen.

Sedan invasionen av Ukraina inleddes har 13 barn dödats enligt FN. 

Situationen för barnen, både för de som är kvar i Ukraina och för de som flytt beskriver Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen, som katastrofal. 

– Barn riskerar att dödas, de är livrädda. De hör explosioner, måste springa till skyddsrum, ser oron i alla vuxnas ansikten. Dessutom börjar tillgången på rent vatten sina på flera ställen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen. 

Nu sprids bilder inifrån kriget som visar barnens situation.

Cecilia Chatterjee-Martinsen lyfter fram att det är av yttersta vikt att kriget upphör omedelbart. 

– Barnen som är kvar i Ukraina riskerar att skadas och i värsta fall att dödas. Men att vara på flykt är också en risksituation, barn kan komma bort från sina föräldrar och utsättas för annat våld. 

Hon fortsätter: 

– Även om konflikten tog slut i dag så behöver barnen psykologisk förstahjälpen. Det är ett trauma som lever kvar hela livet att uppleva ett krig och strider på det här sättet. 

En soldat från Ukraina bär ett nyfött spädbarn ur rasmassorna i staden Irpin där en bro bombats.
Foto: TIMOTHY FADEK / REDUX
Aleksander, 41, pressar sina handflator mot tågfönstret för att säga hej då till sin femåriga dotter Anna som lämnar Kiev för Lviv. Aleksander vet inte om han någonsin kommer att få se sin dotter igen. Han måste stanna kvar i huvudstaden för att strida medan han familj flyr landet och söker säkerhet i något av grannländerna.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Pappa Oleg räcker sin fru deras son Maksim så att de ska hinna med ett evakueringståg till Lviv. Oleg stannar kvar för att strida. Över 160 000 ukrainare är på flykt inom landet, en miljon människor har sökt skydd utanför.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nyfödda tvillingar sover i källaren av Okhmadet barnsjukhus i Kiev. Källaren används som skyddsrum.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kateryna Suharokova kysser sin nyfödda son Makar i källaren på förlossningskliniken i Mariupol. BB i Mariupol använder källaren som skyddsrum.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Cancersjuka barn håller upp lappar med orden ”stoppa kriget” i en källare som används som skyddsrum för barnsjukhuset Okhmadet i centrala Kiev.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN


En kvinna försöker hålla tillbaka tårarna medan ambulanspersonal utför hjärt- och lungräddning på en flicka som skadades under beskjutning i Mariupol i östra Ukraina.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Läkare på Mariupols sjukhus försökte rädda flickans liv. Flickan avled senare.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
En mamma håller sitt nyfödda barn, en av tvillingarna i bilden ovan, i en källare som barnsjukhuset Okhmadet i centrala Kiev använder som skyddsrum.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
En pojke och hans mamma framför soldaten Anton Sydorovs, 35, döda kropp under hans begravning i Kiev.
Foto: Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN


En familj har sökt skydd i Kievs tunnelbanesystem. Många av Kievborna har sökt skydd i tunnelbanesystemet sedan staden varit under beskjutning av de ryska styrkorna.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska soldater hjälper en ukrainsk familj på flykt att ta sig över floden i Irpin under lördagen 5 mars.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
En mamma och hennes dotter försöker få plats på ett tåg som ska ta dem från Kiev till Lviv under torsdagen. Över en miljon Ukrainare är på flykt sedan invasionen började i slutet av februari.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska soldater hjälper en mamma på flykt att bära sina barn under lördagen 5 mars.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
En mamma håller sitt barn på väg att lämna Kiev i en buss den 24 februari – samma dag då invasionen inleddes. Många familjer försöker ta sig över gränsen till Polen på alla sätt möjliga. De i bilar väntade i över 36 timmar i den 22 kilometer långa kön över gränsen. De män mellan 18-60 år som försökte lämna landet tvingades att vända om – de får inte lämna utan uppmanas att plocka upp vapen och strida.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
En ukrainsk familj flyr kriget och går över gränsen till Polen. Över en miljon människor har flytt Ukraina i takt med att Ryssland lägger allt fler territorium under sig. De flesta ukrainare förväntas söka asyl i Polen och många av de som redan flytt är familjer som redan arbetar i Polen. Uppskattningsvis kommer kriget att tvinga fem miljoner ukrainare på flykt – de flesta barn, kvinnor och äldre.
Foto: Dominika Zarzycka / TT NYHETSBYRÅN
Två barn som flytt krigets Ukraina och som här leker på golvet i en mässhall i ett hotell som erbjuder skydd, i Rumänien.
Foto: ANDREEA ALEXANDRU / AP TT NYHETSBYRÅN


Ett fåtal barn har namngetts. Som Expressen uppmärksammade under måndagen dödades 10-åriga Polina när hon och hennes familj besköts i Kiev av vad som beskrivits som ryska sabotörer. Polina och hennes föräldrar dog, Polinas två syskon – Seymon och Sofia, skadades allvarligt.
Foto: Ukrainska myndigheter
På onsdagen, fyra dagar efter attacken, avled femåriga Seymon. På bilden är Seymon tillsammans med sin pappa Anton. Kvar i livet är 13-åriga Sofia, som fortsatt får intensivvård. Hennes tillstånd beskrivs som kritiskt.
Foto: The Telegraph

Så kan du hjälpa

Röda Korset

Ukraina är Röda korsets tionde största insats i världen. 600 anställda finns fördelade på sex kontor över hela Ukraina på båda sidor om kontaktlinjen. Röda korset reparerar såväl vattenanläggningar som infrastruktur i landet och levererar medicinsk utrustning.

I samarbete med Röda korset har Expressen startat en insamling. Genom att swisha till numret 123 097 36 44 skänker du pengar som öronmärks till arbetet i Ukraina

Rädda Barnen

Rädda Barnen har varit på plats sedan konflikten startade 2014 och befinner sig fortsatt på plats. Barns trygghet och rättigheter är deras högsta prioritet. Just nu fokuserade de på det mest livsnödvändiga: Mat och rent dricksvatten, hygienartiklar, trygga platser för barn och deras familjer, psykologiskt stöd och trygga platser där barn kan fortsätta sin skolgång.

Rädda Barnen finns även på plats i närliggande länder dit barn och familjer flyr, som till exempel i Rumänien. 

Swisha till 902 00 33 eller PG 90 20 03-3 märk bidraget med ”Ukraina”

SOS Barnbyar

SOS Barnbyars fokus är att trygga barnen. De har hittills evakuerat 120 barn och familjer från Luhansk och Brovary i mitten av februari.

De uppmanar privatpersoner och företag att bidra till deras katastrofinsamling som går till akutstöd för de evakuerade, mat, boende, hygienartiklar och psykosocialt stöd.

Swisha till 123 320 07 14 eller PG 90 02 29-6 märk bidraget med ”Ukraina”

Unicef

Unicef är på plats i Ukraina där de hjälper barn och familjer vars liv hotas av stridigheterna.

Skolor och vattensystem har skadats av stridigheterna och hundratusentals barn är traumatiserade under den åtta års långa konflikten.

Unicef arbetar för att barnen och deras familjer får akut sjukvård, tak över huvudet, mat, rent dricksvatten och psykosocialt stöd.

Swisha till nummer 9020017, märk med Ukraina

Vill du få allt det senaste om Rysslands attack mot Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

”Stor oro – familjer är splittrade”

Expressens Nina Svanberg på plats i Lviv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.