Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamma Carolina: ”Gör ont att se hur olika liv värderas”

I paneldebatten deltog bland annat Carolina Sinisalo, som är mamma till 15-åriga Robin, som sköts ihjäl den 19 januari 2016 i Akalla, nordvästra Stockholm.
Carolina Sinisalos son Robin sköts ihjäl som 15-åring. Under lördagen deltog hon i ett möte i Husby, för att diskutera hur man kan få stopp på våldet.
Foto: Lina Dawood
Aweiz Abdulkadir jobbar som projektledare vid Rinkeby folkets hus. Han beskriver upptrappningen av våldet som en ”vulkan som bubblat under marken”.
Foto: Lina Dawood

Hur organiserar vi oss mot våldet?

Det var frågan som samlade boende i Järva till Folkets Husby under lördagen.

Carolina Sinisalo, vars son Robin sköts ihjäl som 15-åring, var en av dem. Hon frågar sig varför det först är nu som vissa inser allvaret.

– Det gjorde ont i mig att se hur olika liv värderas, säger hon.

Hittills i år har 21 personer mist livet i dödsskjutningar i Stockholmområdet. I det flesta fall har det handlat om uppgörelser mellan unga män inom gängkriminella miljöer.

Järva, som består av stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, är ett av områdena som länge varit drabbat. När statistiken över skjutningar målades upp i fjol låg området i topp med totalt 22 skottlossningar. 

Mammor i området har tröttnat – och för några veckor sedan lämnade de över ett alternativt 34-punktsprogram för att stoppa våldet till riksdagen.

På lördagen samlades boende, politiker och anhöriga vid Folkets Husby för att manifestera mot våldet, och diskutera programmet som Järvamammorna lämnat in. En av dem var Carolina Sinisalo. Hennes son Robin sköts ihjäl i Akalla 2016. 

Han blev 15 år.

Mamman har tidigare vädjat om ett slut på våldet. De senaste dagarna har hon reagerat på rapporteringen och reaktionerna efter mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg, 19.

– Jag känner verkligen med hans familj. Men just den här storheten i sorgen för honom. Att folket på den sidan av Stockholm känner först nu att våldet måste ta slut, för att det kom och knackade på deras dörr. Det fick mig att brista. Mitt hjärta brast, säger hon.

Mamman: ”De blir avhumaniserade”

Flera politiker har uttalat sig om mordet på Einár. Statsminister Stefan Löfven kallade det för ”en tragedi”. Inrikesminister Mikael Damberg sa att det var ”en fruktansvärd händelse”.

Carolina Sinisalo menar att engagemanget inte har varit lika stort för andra unga män och pojkar som dödats – hennes egen son inkluderad.

– Det gjorde ont i mig att se hur olika liv värderas, säger hon.

– Alla de här andra barnen blir stämplade som gängkriminella, som att de får skylla sig själva. De blir avhumaniserade.

Lördagens samling skedde under satsningen Järva röster – ett initiativ för att få fler Järvabor att rösta. Bland de politiker som närvarade fanns Jan Jönsson, liberalt socialborgarråd, Rashid Mohammed (V) vid Stockholms stads trygghetsutskott och Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Fi i Stockholm.

Man diskuterade bland annat de 34 punkter som tagits fram för att lyfta Järvaområdets perspektiv på vad som behöver förändras politiskt.

Uppmaningen till politikerna

Aweiz Abdulkadir jobbar som projektledare vid Rinkeby folkets hus. Han beskriver upptrappningen som en ”vulkan som bubblat under marken”.

– Det har varit massor av sociala problem, skillnader på löner och arbetslöshet och så vidare. Det är det vi inte har uppmärksammat långt innan det sprack. 

Att sätta in fler poliser och övervakningskameror är bara en del i att stävja våldet, menar Aweiz Abdulkadir. 

– Det behövs en parallell plan. Man behöver attackera det som är synligt, våldet och morden, men också satsa på förebyggande arbete och titta på vad det är som gör att det begås mord. 

Carolina Sinisalo tycker att politikerna har fastnat. Diskussionerna om våldet sker, men makthavarna når inte så långt som att fråga de som bor i områden som Järva.

– De behöver komma ner från sina höga hästar, komma hit till oss, ha ett vettigt samtal och faktiskt lyssna på vad vi säger.

Skottlossningar i Stockholmsområdet i år

Antal dödsskjutningar: 20 (+1)

Januari: 2

Februari: 2

Mars: 1

April: 2

Maj: 5

Juni: 1

Juli: 2

Augusti: 4

September: 0

Oktober: 1 (+1 under torsdagsnatten)


Antal skottlossningar: 109 (+1)

Januari: 11

Februari: 6

Mars: 10

April: 6

Maj: 14

Juni: 10

Juli: 15
Augusti: 16

September: 12

Oktober: 9 (+1)


* Statistiken är inhämtad fram till 15 oktober. Torsdagsnattens skjutning finns därför inte med i den officiella statistiken, utan inkluderas i stället inom parentesen.


Källa: Polisen

Nour, 28, jobbar med ungdomar i Järva: ”Tappat hoppet”

Nour Ramadan, 28, om för- och nackdelar med att bo i utsatt område: "Det finns så mycket kärlek"
Under natten till fredagen sköts rapartisten Nils ”Einár” Grönberg, 19, till döds i Hammarby sjöstad.
• Kidnappningen • Knivskärning på lyxrestaurang • Sköts av polis med elpistol

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.