"Barnen blir feta av den här maten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skolmaten har ett pedagogiskt värde. Här har man en chans att ge barn goda vanor, säger Sophie Ekman, skolöverläkare i Solna kommun.
Foto: CORNELIA CORNELIA

Dagens skolmat leder till ökad barnfetma. 

Det anser skolöverläkare Sophie Ekman.

- Många barn bär omkring på 12 kilos övervikt redan i 10-årsåldern. Att ändra det måste bli skolans viktigaste uppgift, säger hon.

Sophie Ekman ser dagligen hur problemen med barnfetma ökar. Hon skulle gärna se mer hjälp från skolbespisningarna i kampen mot övervikt hos barn. - Fetthalten är för hög i skollunchen. Råvarorna blir bara sämre, och dränks ofta in i någon sås. Man tycks ha glömt bort den nyttiga maten, och tror att nästintill allt måste friteras. I egenskap av skolläkare är hon även bekymrad över att många barn hoppar över skolmaten och går till skolkafeterian i stället. - Att barn inte äter av maten utan tar läsk och godis i stället är direkt skadligt. Barn behöver ordentlig mat. Det är i skolåldern skelett och muskler utvecklas, säger Sophie Ekman. Doktor Ekmans recept är att engagera eleverna i skolmåltiden. - Barnen kan lära sig att laga mat och servera. Genom syslöjden kan de dekorera matsalen. Matsedlar på olika språk kan kopplas till språklektionerna. Sophie Ekman tror även på att lyfta upp skolmatens prioritet. - Kanske ska man ha obligatorisk närvaro. Men det viktigaste är att ta skolmåltiden från utfordringsstation till dagens roligaste timme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.