Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barndomsvännen till Putin: ”Din skurk...”

Vladimir Putin var best man när barndomsvännen Vladimir Renzin gifte sig med Natalja i juli 1976.
Vladimir Renzin.

MOSKVA. Vladimir Renzin, 65, bor några kilometer från fronten i östra Ukraina på separatistsidan.

Hans dröm är att området en gång ska förenas med Ryssland.

Men han är djupt besviken på mannen som var hans granne, klasskamrat och nära vän i Leningrad.

Mannen som en gång höll på att köra ner dem bägge i floden Neva, som var bäste man vid Renzins bröllop.

Vladimir Putin.

Så om han fick träffa honom i dag skulle han säga:

– Hördu din skurk, varför har du inte skickat rysk trupp till Donbass?!

Vladimir Renzin är den ryske presidentens okände barndomsvän.

Detta är hans första intervju med utländsk media.

Vladimir Renzin reser ingenstans längre. Han har haft ett rikt, omväxlande liv som tagit honom från S:t Petersburg - tidigare Leningrad - till San Francisco i USA. Men sedan 2004 bor han i Gorlovka – då en stad i östra Ukraina, i dag i den självutropade Donetsk Folkrepublik.

Något fungerande pass har han inte längre. Han har varit aktiv med separatisterna, så om han försöker resa över till den ukrainska sidan är han övertygad om att han grips.

Så han sitter fast. 

– Det som händer nu är inget liv, det är bara överlevnad, säger han i en intervju vi gör via Skype och mejl.

Vladimir Renzin bor i Gorlovka i den självutropade Donetsk Folkrepublik.

Han bor i en fyrarummare med sin hustru Maria. Fronten ligger knappt en mil bort. Sommaren 2014 och början av 2015 var värst, då utsattes området för granatbeskjutning, även om deras hus klarat sig.

– Nuförtiden är det mest vid fronten det händer. Där är skottlossning varje dag med alla typer av vapen.

– Men det är en konstant stress som leder till att hälsan kraftigt försämrats.

I början av konflikten skickade Ryssland och Vladimir Putin i hemlighet ryska soldater för att hjälpa separatisterna. Det vände på krigslyckan i augusti 2014, men efter uppgörelsen i Minsk 2015 har konflikten i praktiken varit fryst. Det gör Vladimir Renzin upprörd.

”Vladimir Putin har definitivt inte gjort tillräckligt för att hjälpa oss.”

– Vladimir Putin har definitivt inte gjort tillräckligt för att hjälpa oss. Det behövs riktig hjälp från den ryska armén, och vi behöver inte bry oss om reaktionen från Europa eller USA.

För Vladimir Renzin är allt detta personligt. Han känner Vladimir Putin mycket väl. Eller kände, i alla fall.

 

Vladimir Renzin växte upp i en judisk familj som bodde på Baskov Gränden nr 11 i centrala Leningrad. Pappa var kemiingenjör, mamma var framstående forskare.

Egentligen hade han inte så mycket gemensamt med grabben som växte upp i grannbostaden, på Baskov Gränden nr 12, Vladimir Putin. Putin kom från enklare förhållanden, hans föräldrar delade en tvårummare med två andra familjer på sovjetiskt manér.

De två pojkarna började i samma skola tillsammans, nummer 193. Året var 1960.

ÅRET VAR 1961. Årskurs 1, skola 193. Främsta raden, trea från vänster: Vladimir Putin. Tredje raden, trea från vänster: Vladimir Renzin.

– Vi var inte nära vänner från början, berättar Vladimir Renzin.

– Vladimir Vladimirovitj var en riktig buse före femte klass. Det fanns inte mycket gemensamt mellan honom och en tystlåten judisk pojke från en intellektuell familj.

Vladimir Putin har beskrivit sig själv under de uppväxtåren som en ”huligan” och ”rebellisk”. Men han skulle lugna ner sig, han kanaliserade sin energi på bland annat kampsport i stället.

Det var i nionde klass som de bägge Vladimir verkligen kom varandra nära. De gick båda vidare till skola 281, en specialskola inriktad på kemi. Dit kom elever från hela Leningrad, eleverna satt två och två i klassen. Renzin var bänkkamrat med Putin.

– Vi kallade honom ”Volodja”. De som var hans närmaste vänner kallade honom ”Putja”.

ÅRET VAR 1966. Klass 5A, skola 193 i Leningrad. Blivande presidenten Vladimir Putin på främsta raden, trea från höger. Vladimir Renzin är inte med på den bilden.

Och dit hörde Vladimir Renzin. Både i och efter skolan.

– Vi brukade gå hem till mig efter skolan så gott som varje dag. Vi spelade ofta kort vid vårt stora runda bord fram till dess att mina föräldrar kom hem. När vi gick i tionde klass var vi tvungna att mer koncentrera oss på studierna, så kortspelet upphörde.

– Volodja var också duktig på att spela instrument. Ibland sjöng vi och han spelade gitarr. Det var olika populära sånger från den tiden, bland annat Vysotskij (sovjetisk skådespelare, sångare och poet). På somrarna brukade vi samlas på innergården, sjunga och skämta. 

Huliganfasonerna hade Putin för länge sedan lagt bakom sig när de gick på skola 281.

Vladimir Renzin var själv intresserad av kemi, precis som sin far, och skola 281 var därför ett naturligt val. Men naturvetenskap var aldrig Vladimir Putins passion.

– Han var en ren humanist, så det var länge ett mysterium för mig varför han valde den skolan. Hans favoritämnen var tyska, historia, litteratur, geografi.

Huliganfasonerna hade Putin för länge sedan lagt bakom sig när de gick på skola 281. Vladimir Renzin beskriver Putin som lugn och eftertänksam. Men samtidigt bestämd, något av en ledarfigur.

– Jag skulle nog inte ha blivit förvånad om jag fått veta att han en dag skulle bli landets president. Han var en född ledare.

DRÖMDE OM KGB. Putin i exmanensboken år 1970, klass 10 – ett skäl till att han sökte sig till skola 281 var att studier i kemi skulle öka chanserna att få jobb på KGB.

Men Putin tänkte sig en annan karriär än politiken. En orsak till att han valt skola 281 var att han fått rådet att studera kemi om han ville rekryteras av KGB. Det var Putins dröm sedan han sett en populär sovjetisk film om livet som KGB-agent, ”Svärdet och skölden”.

– Volodja berättade ofta att han ville arbeta för KGB. Han sökte till och med upp det lokala högkvarteret en gång för att ta reda på hur han kunde få jobb där.

Vladimir Putin lyckades förverkliga sin dröm. Han studerade juridik vid universitetet och började arbeta för KGB sommaren 1975. Han umgicks då fortfarande flitigt med Vladimir Renzin, men han berättade inget om sitt jobb, ens för sin nära vän.

Det blev långa kvällspromenader genom Leningrad där de ofta diskuterade aktualiteter för dagen.

– Han dolde det länge, minns Vladimir Renzin. Byggnaden i Leningrad där KGB höll till kallades i folkmun oftast för ”Stora huset”. När Volodja för första gången under ett samtal talade om ”Ledningen” i stället för ”Stora huset”, så förstod jag att han arbetade där.

– Det störde inte vår relation på något sätt. Han hade sagt att han arbetade för åklagarmyndigheten.

De två fortsatte att umgås på kvällarna, efter studierna eller arbetet. Det blev långa kvällspromenader genom Leningrad där de ofta diskuterade aktualiteter för dagen. Ett populärt ämne var Mellanöstern och emigration av ryska judar. Vladimir Renzin var ju själv judisk.

SON TILL INGENJÖR. Vladimir Renzin – här i examensboken från tionde klass – kom från en mer resursstark och intellektuell familj än grannpojken Vladimir Putin.

Livet blev mer spännande 1972 när Vladimir Putins mamma vann en bil, en Zaporozjets. Hon gav den till sin ende son. Och han körde den ofta och gärna.

– Jag minns en gång sommaren 1975 under Leningrads vita nätter. Vi körde runt i stan och längs Tjernosjevskij som går efter floden Neva. Vi spanade efter flickor i korta kjolar och körde nästan ner i floden!

– Volodja styrde undan i sista stund.

Enligt Vladimir Renzin var Putin hyfsat populär hos tjejerna i klassen. Två av dem rök nästan ihop över honom.

– Men Volodja var en seriös pojke och han gav dem inte så mycket uppmärksamhet. Det är i alla fall så jag minns det.

BEST MAN. Vladimir Putin (till vänster) var best man när barndomsvännen Vladimir Renzin gifte sig med Natalja i juli 1976. Till höger Nataljas kusin Tatjana.

Vladimir Renzin är gift för tredje gången och har två vuxna barn. Han var 24 år när han gifte sig för första gången, med Natalja. Vladimir Putin var hans best man och vittne vid bröllopet. Bilden härintill har aldrig publicerats förr.

– Det säger väl en del om hur nära vi var varandra. Vi firade det på traditionellt vis. Bruden kom i vitt, men jag hade snarare en brun än en svart kostym. Efteråt firade vi på en restaurang på ön Vasilevskij.

– Volodja – som den idrottsman han var – drack inte alkohol. Han körde oss hem i min pappas Lada.

Deras liv började gå skilda vägar på allvar 1979 när Vladimir Putin flyttade till Moskva för fortsatt KGB-arbete. Han skulle 1985 bli stationerad i Dresden i dåvarande Östtyskland och han var kvar i landet när Berlinmuren föll 1989. Han skulle senare minnas hur han kontaktade Moskva för att få instruktioner, men ingen hjälp fanns längre att få. Det skakade honom rejält.

 

Vladimir Renzin gjorde själv karriär som kemiingenjör, precis som sin pappa. Han engagerade sig också i lokalpolitiken i det allt friare sovjetiska systemet under Michail Gorbatjov och i det Ryssland som sedan uppstod i ruinerna efter Sovjet.

Men han ogillade utvecklingen, speciellt efter maktkampen i Moskva 1993 som slutade med att militären på president Boris Jeltsins order öppnade eld mot regeringsbyggnaden. Det var då Renzin bestämde sig för att emigrera till USA, något han funderat över i flera år.

”Jag försökte nå honom på telefon och ringde Lubjanka.”

– Den sista gången jag träffade Volodja var i november 1993, strax innan jag emigrerade. Jag besökte honom i Smolnyj där han arbetade på borgmästarkontoret för att ta farväl.

Vladimir Renzin skulle stanna nio år i USA. Han bodde i San Francisco och arbetade bland annat för ett dataföretag där. Han trivdes bra och följde på avstånd sin väns karriär. Vladimir Putin arbetade under 1990-talet först som medarbetare till S:t Petersburgs borgmästare Anatolij Sobtjak, men flyttade sedan till Moskva där han avancerade i FSB - KGB:s arvtagare. Han blev utnämnd till säkerhetspolisens chef i augusti 1998.

Vladimir Renzin ville ringa och gratulera.

– Jag försökte nå honom på telefon och ringde Lubjanka (FSB:s högkvarter i Moskva). Jag pratade med tjänstgörande officer och lämnade mitt nummer i San Francisco. Men Volodja ringde inte tillbaka.

Vladimir Renzin, 57 år efter första klassfotot.

Vladimir Renzin hade dock på känn att större saker väntade hans vän:

– Jag brukade säga till mina bekanta: ”Jag vet vem som kommer att bli Rysslands president efter Boris Jeltsin.” Jag hade inte fel.

Nej, han fick rätt redan på nyårsafton 1999 avgick och lämnade över till sin premiärminister, Vladimir Putin. Renzin såg nyheten i USA.

– Vi hade precis återvänt från en semester i Mexiko och jag möttes av nyheten när jag slog på tv. Jag blev mycket glad för honom. Jag mådde mycket bra det nyåret.

– Jag hoppades att han skulle återställa ordningen i landet och få ett slut på laglösheten och kriminaliteten, bygga upp industrin och få ner arbetslösheten.

”Jag blev mycket glad för honom. Jag mådde mycket bra det nyåret.”

Själv skulle Vladimir Renzin förlora jobbet när IT-bubblan sprack i USA. Han beslutade sig 2002 för att flytta tillbaka hem till S:t Petersburg. På nätet hade han lärt känna Marina som kom från Gorlovka i Ukraina, de gifte sig samma år.

Men hon tålde inte klimatet i norr och därför beslutade de sig för att flytta till Gorlovka två år senare. Staden heter Horlivka på ukrainska men Vladimir Renzin använder den ryska benämningen. Han har bott där sedan 2004.

– I början var jag mycket nöjd med livet. Klimatet var bättre. Här fanns mängder av färska varor. Det fanns biografer, teatersällskap från Donetsk turnerade här. Men efter den Orange revolutionen i Kiev hösten 2004 så började livet bli sämre.

Vladimir Putin, 57 år efter första klassfotot.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP / TT NYHETSBYRÅN

Än värre blev det efter nästa revolt, 2013/2014, den som ledde till att president Viktor Janukovytj tvingades bort, att Krim annekterades av Ryssland och att inbördeskriget bröt ut i östra Ukraina. Inte för att Vladimir Renzin hade något emot annekteringen. Tvärtom.

Han kallar – som många ryska separatister – de ukrainska styrkorna för fascister. Han har försökt ta värvning med separatisterna, men fått nej eftersom han anses för gammal. En dag, hoppas han, kommer konflikten att var över.

– Kriget kommer att ta slut och Donetsk Folkrepublik kommer att bli en del av Ryssland. Precis som Krim och Sevastopol.

Han anser att Vladimir Putin inte hållit sina löften till separatisterna i östra Ukraina.

På sätt och vis uppfyllde Putin hans förväntningar som Rysslands president. När jag ber Vladimir Renzin räkna upp saker han är nöjd med, svarar han att Putin eliminerade den organiserade brottsligheten, han rensade ut bland oligarkerna och fick slut på konflikten i Tjetjenien. Han uppskattar också den militära upprustningen.

Men på det mer personliga planet känner han sig sviken. Han anser att Vladimir Putin inte hållit sina löften till separatisterna i östra Ukraina. När han ombeds lista de saker han är mest missnöjd med nämner han den minskade pressfriheten i Ryssland och det faktum att Putin inte sänt in armén på allvar i Donbass.

Han har en punkt till. Fast han medger att det mest är på skämt:

– Han har aldrig ringt mig!

Vladimir Renzin.

På frågan vad han skulle säga om han fick sitta ner och tala med presidenten, så tvekar han inte:

– Hördu din skurk, varför har du inte skickat trupp till Donbass!? Du lovade det i praktiken. Kom hit och gör det så snabbt som möjligt!

– Jag hoppas verkligen att vi kommer att träffas en gång till. Vi har så mycket att tala om.

Renzin är lika övertygad som alla andra att Putin vinner valet och styr Ryssland i minst sex år framåt. Och han tror att Putin senare i år kommer att ändra sin politik gentemot de ryska separatisterna, att han kommer att göra det resten av Europa fruktar.

– Jag tror att situationen här i Donbass kommer att ändras i höst, efter VM i fotboll. Jag hoppas att Vladimir Putin kommer att vara mer bestämd efter VM.

I så fall en slags repris på 2014. Annekteringen av Krim kom bara några dagar efter att vinter-OS i Sotji var över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.