Hela familjen: Anna Frisk, Tobias Frisk, Johannes, 10, i röd tröja, Simon, 7, i grön tröja, och Petrus, 12, i svart tröja. Foto: PrivatHela familjen: Anna Frisk, Tobias Frisk, Johannes, 10, i röd tröja, Simon, 7, i grön tröja, och Petrus, 12, i svart tröja. Foto: Privat

Hela familjen: Anna Frisk, Tobias Frisk, Johannes, 10, i röd tröja, Simon, 7, i grön tröja, och Petrus, 12, i svart tröja.

 Foto: Privat
Anna Frisk, sonen Simon 7 år. Foto: PrivatAnna Frisk, sonen Simon 7 år. Foto: Privat

Anna Frisk, sonen Simon 7 år.

 Foto: Privat

Barncancerdagen uppmärksammas

Publicerad

Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.

I dag är det den internationella barncancerdagen och det kommer att uppmärksammas på flera håll i landet.

– Hela familjen drabbas när ett barn får cancer, säger Anna Frisk som kommer anordna en manifestation i Mora.

Dagens syfte är att samla in pengar till barncancerforskning och att uppmärksamma de barn som drabbats av sjukdomen. Ett barn om dagen insjuknar i cancer i Sverige, uppger Barncancerfonden.

För att uppmärksamma dagen kommer det bland annat att anordnas ljusmanifestationer på flera platser i landet. Ljusmanifestationerna är organiserade av frivilliga, men initiativet är taget av Barncancerfonden.

Väcka folks tankar

En som kommer att anordna en manifestation är Anna Frisk. Hon och hennes familj kommer att sälja armband och marschaller hemstaden Mora. Pengarna från försäljningen kommer de sedan att skänka till Barncancerfonden.

– Jag tror att vi ska kunna väcka folks tankar, att det finns en sjukdom som drabbar barn. Jag hoppas att vi ska kunna få in mycket pengar till forskning, så att det kommer en dag när det inte finns cancer. För att det är hemskt, man anar inte förrän man är där, säger hon.

Anledningen till att hon och hennes familj valt att engagera sig under dagen är att en av hennes söner, Simon, drabbades av leukemi för 1,5 år sedan. De har sålt armband med budskapet "Kill cancer" lika länge och har fram tills nu samlat in drygt 335 000 kronor till barncancerfonden. Hon hoppas att pengarna ska kunna göra att färre barn drabbas av sjukdomen.

– Det är hemskt att bli drabbad, just när det är ens barn. Det tar ju fruktansvärt på föräldrarna. Nu när man har varit med ett tag så känner man att man måste hjälpa andra familjer, säger hon.

Hela familjen hjälper till

Hon har också två andra barn, och även de kommer att hjälpa till under dagen. En av sönerna fyller också år i dag, men han valde att avstå från att ha fest för att i stället hjälpa till med försäljningen.

– Han är så förståndig, det känns jättebra. Han kan se det positiva, att vi inte bara gör det för Simon. Att vi gör det för alla barn, säger hon.

Andra uppmärksammanden

Liknande manifestationer och insamlingar kommer att anordnas på andra orter i Sverige. Det kommer bland annat att anordnas fackeltåg och försäljning av änglar.

Under förmiddagen presenterades också en låt, "We are one", som spelats in för att uppmärksamma barncancerdagen. Låten är inspelad på internationellt initiativ och Barncancerfonden i Sverige var med och anordnade kampanjen. Över 800 000 barn har varit med och sjungit in låten, som presenterades av drottning Silvia tidigare i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag