Barnbarnet avslöjar Astrid Lindgrens okända drag

Hör dottern Karin Nyman berätta hur det gick till
Karin Nyman och Olle Nyman.
Foto: GUNILLA BRODREJ
Karin Nyman och Olle Nyman.
Foto: GUNILLA BRODREJ
Astrid Lindgren.
Foto: LARS EPSTEIN / DN

Astrid Lindgren hittade på karaktären Pippi Långstrump när hon diktade en saga för dottern Karin Nyman.

I en intervju med Icakuriren berättar hon nu om hur Astrid Lindgren var som mamma.

Pippi Långstrump har i dag översatts till 77 språk och Astrid Lindgrens böcker om världens starkaste tjej har getts ut i alla världsdelar.

Det började för 75 år sedan med att Karin Nyman bad sin mamma läsa en saga för henne – varpå mamma Astrid Lindgren hittade på.

I en intervju med Icakuriren utvecklar nu Karin, och hennes son Olle Nyman, hur Astrid Lindgren var som mamma och mormor.

– Jag antar att du föreställer dig att hon var den här fantastiska allmodern som alla kom till...Nej, men det var ett helt vanligt hem. När det här började på allvar med Pippi, då var hon ju inte hemma på dagarna, hon jobbade på Raben & Sjögren. Men visst var det ett öppet hem på det sättet att man kunde ta med sig kompisar hem efter skolan, berättar Karin Nyman.

Avslöjar karaktärsdrag

Olle Nyman, 51, beskriver sin mormor som någon som alltid var sig själv och behandlade alla människor lika, ”vare sig det var en rysk president, ett sjuårigt barn eller en prinsessa”.

Han avslöjar också ett karaktärsdrag hos Astrid Lindgen.

– Vissa saker kändes väldigt typiskt Astrid, som att hon liksom skrattade till när hon kom att tänka på något – och det gör du också, säger han och vänder sig till Karin Nyman, enligt Icakuriren. 

Astrid Lindgren var, enligt Karin Nyman, humoristisk och ironisk. Hon kunde skratta åt det mesta.

– Hon hade en förmåga att uthärda saker och det tror jag hon gjorde med hjälp av humorn.

Efter att Astrid Lindgrens man dog 1952 bodde hon och Karin ensamma i en lägenhet. Sex år senare gifte sig Karin Nyman och flyttade – men Astrid Lindgren bodde kvar i bostaden nästan fram till sin död 2002.

I veckans Ica-kuriren finns en längre intervju med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.
Foto: Ica-kuriren

Hon har Astrid Lindgrens gamla nummer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.