Barnbarnen tar hand om Astrids miljonarv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Astrid Lindgren med barnbarnen.

Året är 1968. Med böckerna om Pippi Långström, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga har Astrid Lindgren etablerat sig som en av världens främsta barnboksförfattare.

Men för Annika, Carl Johan, Nils, Anders och Malin är hon i första hand mormor och farmor.

45 år senare är Astrid Lindgrens figurer fortfarande lika efterfrågade. Och barnen på bilden har inte bara blivit förmögna - de har också full kontroll över arbetet när Emil i Lönneberga blir film på nytt.

- Det känns väldigt roligt och i någon form hedrande att arbeta med det som Astrid skapade, säger Nils Nyman, 49, vd i Saltkråkan AB.

På juldagen har den animerade filmen om Emil i Lönneberga biopremiär. Och inom kort börjar stjärnregissören Tomas Alfredsson spela in sin långfilmsversion av Bröderna Lejonhjärta - som med en budget på 325 miljoner kronor är den dyraste nordiska filmproduktionen någonsin.

Snart tolv år efter Astrid Lindgrens död är hennes verk lika efterfrågade som någonsin tidigare. Arvet efter den älskade barnboksförfattaren är en guldgruva - inte bara i kulturell mening, utan också räknat i pengar.

Astrid Lindgrens nio arvingar - hennes barn och barnbarn - behöver inte bekymra sig över kronor och ören.

Genom bolaget Saltkråkan AB styr de med fast hand över rättigheterna till Pippi, Emil, Karlsson på taket och de andra sagofigurerna.

- Vi håller hårt på det upphovsrättsliga. Astrid var väldigt noga med verkens integritet. Hon ville aldrig att andra människor skulle peta i hennes verk. Då tycker vi att det är vår skyldighet att försöka följa det, vilket gör att vi kan uppfattas som strikta, säger Nils Nyman, ett av Astrid Lindgrens sju barnbarn och vd i Saltkråkan AB.

Förstod inte hur känd Lindgren var

Han tar emot tre våningar upp i kontorshuset på Lidingö. Att Saltkråkan har sitt säte just på Lidingö är logiskt, eftersom de flesta av arvingarna är bosatta här.

Som barn förstod Nils Nyman aldrig hur känd hans mormor var. Och han säger att med tanke på hur mycket hon arbetade var hon väldigt närvarande för sina barnbarn. Han minns bland annat ett par av hans syskons barnkalas som förgylldes av att mormor Astrid kom och läste sagor.

I bokhyllor längst bak i lokalen står Astrid Lindgren-böcker. Ett par affischer med Emil och Saltkråkan pryder väggarna. Intill kaffemaskinen i köket finns muggar med motiv från de berömda sagorna.

Saltkråkans vd häller upp sitt kaffe i en mugg med motiv av Ida från "Emil i Lönneberga". Just Emil var Nils Nymans favorit när han var liten.

Kaffemuggen med Ida är ett exempel på en produkt som kräver Saltkråkans välsignelse - och att få till ett sådant avtal är inte alltid det lättaste. Astrid Lindgrens arvingar har gjort sig kända för att ha en strikt hållning när det gäller upphovsrätten till författarens verk. Vill du använda en bild på Pippi i en skoluppsats gör du bäst att fråga släktingarna om lov. Det är inte tillåtet att marknadsföra en förskoleavdelning med namn som Bullerbyn eller Lönneberga. Att använda citat ur Astrid Lindgrens böcker är inte heller tillåtet. Dessa regler, och några till, finns att läsa på Saltkråkans hemsida.

Bolaget har bland annat stoppat ett föräldrapar som förlorade sitt barn och ville ha en bild på apan Herr Nilsson i dödsannonsen. Efter att det blivit en nyhet i olika medier backade Saltkråkan den gången - men meddelade samtidigt att det inte var tillåtet att ha bild på Pippi Långstrump på födelsedagstårtor.

- Vi tror oss veta att Astrid skulle ha velat att hennes böcker läses av så många som möjligt och så långt in i framtiden som möjligt. Och det är det vi ska arbeta för. Samtidigt är det viktigt att inte vem som helst får göra vad som helst med verken. Då urvattnas värdet på hennes sagoböcker, säger Nils Nyman, som innan han hamnade på Saltkråkan var projektledare på ett IT-företag.

Försiktig efter pippiflopp

En förklaring till Saltkråkans strikta policy är den animerade tv-serien med Pippi Långstrump från 1997. Den producerades av ett kanadensiskt bolag och slutresultatet gjorde Astrid Lindgren rejält besviken.

Efter det bakslaget har Saltkråkan varit försiktigt med att ge sig in i liknande samarbeten. När Emil i Lönneberga nu blir animerad film är slutresultatet något som Astrid Lindgren hade känt igen. Figurerna bygger på Björn Bergs klassiska illustrationer från Emilböckerna. Och musiken har komponerats av Georg Riedel, som tidigare gjort musiken till ett stort antal klassiska Astrid Lindgren-produktioner.

- De var brända av den tidigare Pippifilmen och vi var väldigt angelägna om att allt skulle kännas bra. Det har varit en fantastisk kreativ resa. Familjen har varit stenhård på vissa saker, men samtidigt öppna för kompromisser vad gäller andra detaljer i arbetet, säger producenten Lars Blomgren.

Vilka saker familjen "varit stenhård på" vill Lars Blomgren inte kommentera.

Även Ulf Larsson, vd för Junibacken, ger intryck av att väga sina ord när han talar om relationen till Saltkråkan. Sommaren 2010 stoppade Saltkråkan teaterföreställningarna med Pippi Långstrump på Junibacken. Hittills har parterna inte kommit överens om ett nytt avtal.

- Vi ligger inte i luven med varandra. Vi har haft löpande personliga möten den senaste tiden och jag är optimistisk, säger Ulf Larsson i dag.

Per Jalminger är mer frispråkig. Tillsammans med kompanjonerna Tommy Isaksson och Rein Soowik grundade han Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby 1986.

Spenderade mer på advokater

Allt eftersom temaparken växte fick de tre grundarna svårare att driva den. De beslutade att sälja för en miljon kronor, vilket var i underkant av vad de hade investerat i parken. Men bolaget som köpte Astrid Lindgrens värld gick i konkurs och 1999 tog Vimmerby kommun över ansvaret. De tre grundarna fick 250 000 kronor vardera.

Tio år senare sålde Vimmerby kommun sin majoritetsdel till Saltkråkan. Grundarna försökte häva köpet då de ansåg att köpeskillingen - 22,5 miljoner kronor - var en struntsumma. Det var mindre än vad kommunen hade investerat i parken.

- Vi försökte föra en process mot Saltkråkan, men det gick inte. De kunde spendera mer på advokater än vi. Det skulle ha varit intressant att se hur affärerna hade skötts om Astrid hade levat. Saltkråkan kunde ha gett oss lite pengar för mödan, kan man tycka, säger Per Jalminger.

Astrid Lindgren själv hade inget intresse för affärer, berättar Nils Nyman. Pengarna från försäljningen av barnböckerna rullade helt enkelt in på hennes personliga bankkonto.

För att enklare kunna hantera upphovsrättsliga och finansiella frågor rörande film och teater bildade hon 1969 bolaget Tre Lindgren. Det drevs av sonen Lars Lindgren fram till hans bortgång 1986. Olika familjemedlemmar har sen dess skött bolaget som 2006 fusionerades med Saltkråkan AB.

Företagets aktier är fördelade mellan arvingarna, som valt att leva relativt anonyma liv. Att döma av offentliga uppgifter lever de gott på arvet efter Astrid Lindgren, men till synes utan anslående lyx.

Störst makt i bolaget har Astrids dotter Karin Nyman, hennes make Carl Olof och deras barn, med 60 procent av aktierna. De tre barnen till sonen Lars äger resterande 40 procent, enligt ett bolagsstämmoprotokoll från 2012 som Expressen tagit del av.

Av arvingarna är det Nils Nyman som tillsammans med systern Malin Billing och kusinen Annika Lindgren arbetar heltid på Saltkråkan.

Unnat sig 68 miljoner kronor

- Vi tar besluten tillsammans, men sedan försöker vi träffa de övriga arvingarna åtminstone någon gång om året för att diskutera frågor rörande bolaget. Vi har lätt att samarbeta och hitta vägar framåt, säger Nils Nyman som betonar att hans mamma Karin Nyman oftast har sista ordet och det är till henne de vänder sig om något är oklart.

Nils Nyman, Malin Billing och Annika Lindgren tog under 2012 ut en lön på mellan 705 000 och 864 000 kronor - högt över en genomsnittlig svensk löntagare, men sett till hur bra bolaget går inga enorma löner. Men lönen är en mindre del av deras inkomst.

I år har Saltkråkan AB skapat ett nytt moderbolag, Mater Salikon AB, dit fjolårets aktieutdelning om 77 miljoner kronor har förts. Hur mycket som varje arvinge har plockat ut går inte att se förrän årets räkenskaper har lagts samman. Däremot kan vi se att Astrid Lindgrens arvingar sedan 2006 har unnat sig sammanlagt drygt 68 miljoner kronor.

I det norska dotterbolaget Linny Förvaltning AS ligger arvingarnas värdepappersinnehav. Under 2012 ökade innehavet med drygt en miljon norska kronor till 57,7 miljoner, vilket motsvarar 61,7 miljoner svenska kronor.

De äger även fastigheter som sammantaget är värda tiotals miljoner kronor.

Nyligen bildade Saltkråkan dessutom Brothers Lionheart, bolaget som producerar Tomas Alfredssons filmatisering av "Bröderna Lejonhjärta".

En sak är säker: Efterfrågan på Astrid Lindgren och hennes författarskap lär vara stark i många år framöver.

- Det känns väldigt roligt och i någon form hedrande att arbeta med det som Astrid skapade, säger Nils Nyman. Att jobba med ett författarskap som är så förknippat med positiva associationer är fantastiskt.

ASTRID LINDGREN I SIFFROR

■■145 Så många miljoner böcker har Astrid Lindgren hittills sålt.


■■95 Så många språk har hennes böcker översatts till.


■■34 Så många kapitelböcker har hon skrivit.


■■41 Så många bilderböcker har hon skrivit.


■■500 000 Så många Pippi- peruker har

sålts sedan 1990.

Annika Lindgren, 51

Sondotter

Taxerad förvärvsinkomst: 719 600 kronor.

Överskott av kapital: 636 566 kronor.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Sommarhus: På Blidö, ägarandel 33 procent.

Taxeringsvärde: 5 414 000 kronor.

Carl Johan Nyman, 54

Karins son

Taxerad förvärvsinkomst: 858 700 kronor.

Överskott av kapital: 896 555 kronor.

Bor: Villa på Lidingö.

Taxeringsvärde: 5 659 000 kronor.

Bil: Citroën Picasso (2007).

Sommarhus 1: På Blidö där ägarandelen är 25 procent i två småhus.

Taxeringsvärden på fritidsbostäderna: 4 633 000 och 5 222 000 kronor.

Sommarhus 2: På Lagmansö, Flen, ägarandel 100 procent.

Taxeringsvärde: 1 268 000 kronor.

Nils Nyman, 49

Karins son och vd för Saltkråkan

Taxerad förvärvsinkomst: 864 000 kronor.

Överskott av kapital: 2 014 219 kronor.

Bor: Villa på Lidingö.

Taxeringsvärde: 6 754 000 kronor.

Sommarhus: På Blidö, ägarandel 25 procent i två olika fritidshus.

Taxeringsvärden: 4 633 000 kronor och 5 222 000 kronor.

Anders Lindgren, 49

Sonson

Taxerad förvärvsinkomst: 790 600 kronor.

Överskott av kapital: 703 055 kronor.

Bor: Villa på Lidingö.

Taxeringsvärde: 8 500 000 kronor.

Sommarhus: På Blidö, ägarandel 33 procent.

Taxeringsvärde: 5 414 000 kronor.

Bil: Audi Q7 (2011) och Audi A4 (2005).

övrigt

I det norska dotterbolaget Linny Forvaltning AS har familjen sina värdepapper.

I fjol var värdet på innehavet 57 707 489 miljoner norska kronor, cirka 61,7 miljoner svenska kronor med dagens växlingskurs.

Research: Tomas Carlsson och Peter Thunborg

Malin Billing, 52

Karins dotter

Taxerad förvärvsinkomst: 705 500 kronor.

Överskott av kapital: 564 944 kronor.

Bor: Villa på Lidingö.

Bil: Ford Focus från 2002.

Taxeringsvärde: 6 353 000 kronor.

Sommarhus: På Blidö, ägarandel 25 procent i två olika fritidshus.

Taxeringsvärden: 4 633 000 och 5 222 000 kronor.

Olof Nyman, 44

Karins son

Taxerad förvärvsinkomst: 679 900 kronor.

Överskott av kapital: 1 271 150 kronor.

Bor: Villa på Lidingö.

Taxeringsvärde: 9 062 000 kronor (ägarandel 70 procent).

Sommarhus: På Blidö där ägarandelen är 25 procent i två småhus.

Taxeringsvärden på fritidsbostäderna: 4 633 000 och 5 222 000 kronor.

Bil: Volvo XC70 (2005).

Karin Nyman, 79

Dotter till Astrid

Taxerad förvärvsinkomst: 656 500 kronor.

Överskott av kapital: 1 002 057 kronor.

Bor: Radhus på Lidingö.

Taxeringsvärde: 4 372 000 kronor.

Carl Olof Nyman, 82

Karins make och styrelseordförande i Saltkråkan AB

Taxerad förvärvsinkomst: 823 200 kronor.

Överskott av kapital: 940 496 kronor.

Bor: I radhus med Karin Nyman.

Mats Lindgren, 63

Sonson

Taxerad förvärvsinkomst: 354300 kronor.

Överskott av kapital: 1 223 729 kronor.

Bor: Villa i Furusund, ägarandel 100 procent.

Taxeringsvärde: 2 360 000 kronor.

Sommarhus: På Blidö, ägarandel 33 procent.

Taxerinsgvärde: 5 414 000 kronor.

Ytterligare Bostad: I Knivsta, ägarandel 50 procent.

Taxeringsvärde: 2 536 000 kronor.

Bil: Hyundai El (2010).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.