Barnarbete och svältlöner fick fart på Kinas ekonomi

Publicerad
Uppdaterad
Låga löner, omänskligt långa arbetsdagar och nolltolerans mot regimkritiker har satt fart på Kinas ekonomi.
När Annika Billström (s) ger de kinesiska ledarna toppbetyg i ekonomi får hon själv underkänt av Kinaexperter, Amnesty och sin egen partisekreterare.
Kinabedömare ger finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström, rätt i att de ekonomiska hjulen snurrar snabbare än någonsin. Men till skillnad från Stockholms mäktigaste politiker anser Kinaexperterna att det finns ett samband mellan ekonomi och politik - även i Kina. Och att barnarbete, svältlöner, 16-17 timmars arbetsdagar, folkförflyttningar och kränkningar av mänskliga rättigheter bidrar till positiv ekonomisk utveckling. - Arbetare dör i fabriker och i gruvor, arbetsrätten försämras och arbetsmiljön är dålig. Försämrade rättigheter för arbetarna borde Billström som socialdemokrat bekymra sig för, säger Per Wiktorsson, Svenska Amnestys Kinaexpert.

Priset för högt

Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist anser att Annika Billströms uttalande kan tolkas som om de ekonomiska framstegen ursäktar det politiska förtrycket i Kina. - Det är väldigt olyckligt att det kan uppfattas som om hon förminskar kritiken mot det politiska systemet på grund av de ekonomiska framstegen. Man kan inte ge ledarskapet i Kina ett gott betyg så länge priset för enskilda människor är så högt, säger han. Annika Billström är oförstående till kritiken. - Jag måste som finansborgarråd kunna uttala mig om den ekonomiska utvecklingen utan att det ska misstolkas som uttalanden kring ett politiskt system, säger Billström i pressmeddelande.

Kräver ett extra möte

Kan man skilja på ekonomi och demokrati när man talar om Kina, Annika Billström? - Frågan är delvis fel ställd och förutsätter att syftet med min resa är att på Sveriges vägnar framför kritik mot den kinesiska regimen. Syftet med resan är att verka för stockholmarnas intressen och stockholmsregionens tillväxt. I morgon kväll återvänder Annika Billström till Stockholm. Borgarrådet Jan Björklund, folkpartiet, kräver att kommunstyrelsen samlas fortast möjligt till ett extrasammanträde för att reda ut vad Billström menar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag