Personalen tog först ett gruppfoto där alla är med...Personalen tog först ett gruppfoto där alla är med...
Personalen tog först ett gruppfoto där alla är med...
... sedan ett där alla med invandrarbakgrund har lämnat. På lapparna står det "Utan invandrare stannar barnakuten".... sedan ett där alla med invandrarbakgrund har lämnat. På lapparna står det "Utan invandrare stannar barnakuten".
... sedan ett där alla med invandrarbakgrund har lämnat. På lapparna står det "Utan invandrare stannar barnakuten".

Barnakutens protest mot rasismen

Publicerad

Vad skulle hända om alla kolleger som är invandrare plötsligt slutade?

Den frågan ställde sig barnläkaren Jonas Ludvigsson på Örebros universitetssjukhus.

Tillsammans med resten av läkarna på barnkliniken tog han två foton - ett där alla var med och ett utan de läkarna med utländsk bakgrund.

– Jag ville visa hur mycket invandrare bidrar till samhället. Vi tog bilderna för att visa hur många barnläkare som har utländskt påbrå som vi inte klarar oss utan, säger Jonas Ludvigsson.

Läkarna på barnkliniken på Örebros universitetssjukhus bestämde sig för att göra en manifestation som visade vad som skulle hända om de läkarna med utländsk bakgrund plötsligt slutade.

På den första bilden är alla barnläkare som den dagen arbetade på sjukhusets barnklinik uppställda. På den andra bilden står ungefär en tredjedel av stolarna tomma, vilket representerar de läkare som har en invandrarbakgrund. De kvarvarande håller upp skyltar där det står "Utan invandrare stannar barnakuten".

Ville visa hur mycket invandrare bidrar

Initiativtagaren bakom bilden är barnläkaren Jonas Ludvigsson. Han upplever att samhällsklimatet och debatten kring invandring har hårdnat. När han pratade med en kollega som har utländsk härkomst och som också höll med beslöt han sig för att bjuda in sina kolleger till att ta bilderna för att manifestera mot rasismen.

– Jag ville visa hur mycket invandrare bidrar till samhället. Vi tog bilderna för att visa hur många barnläkare som har utländskt påbrå som vi inte klarar oss utan, säger Jonas Ludvigsson.

Alla barnläkare som arbetade på barnkliniken den dagen ställde upp på bilderna. På den andra bilden står ungefär en tredjedel av stolarna tomma, något som Jonas Ludvigsson tror speglar andelen barnläkare med invandrarbakgrund i Sverige ganska väl.

– Vi har bara fått positiv respons från sjukhuset, men den här typen av manifestation kan man bara göra som privatperson, säger Jonas Ludvigsson.

Stor uppmärksamhet på sociala medier

Bilderna, som publicerades på Svenska barnläkarföreningens Facebooksida, har även fått stor uppmärksamhet på Sociala medier. På Facebook har bilden delats över 900 gånger och fått nästan 4000 likes.

– Jag hade inte kunnat förutse detta trots att jag hade en förhoppning om att många skulle se bilderna. Jag är glad att vi har fått ett starkt genomslag och ett starkt stöd, säger Jonas Ludvigsson.

Tidigare har en liknande manifestation, där tomma stolar ska illustrera vad en restriktiv invandringspolitik leder till, gjorts. Den gången var det ett klassfoto där bara tre elever som höll upp skylten "Jimmie skickade hem resten" var med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag