Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnäktenskap förbjuds nästa år

Ingen ska kunna bli bortgift i Sverige. Barn- eller tvångsäktenskap som ingåtts utomlands kommer inte heller att godkännas här, enligt ett nytt lagförslag.

Den svenska 18-årsgränsen för att få gifta sig i Sverige ska gälla alla, oavsett medborgarskap.  Det är innebörden i ett lagförslag som regeringen på torsdagen överlämnade till lagrådet. Avsikten är att förbättra situationen för ungdomar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och andra övergrepp. Unga flickor ska inte kunna pressas eller ledas in i tvångsäktenskap i Sverige eller utomlands.  Förslaget bygger på en överenskommelse mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Moralmarkering  Terrafem, en nybildad ideell organisation till stöd för kvinnor och flickor med utländsk härkomst, välkomnar förslaget.  - Bra. Det här är en moralmarkering för vad vi accepterar i Sverige. Som läget är nu stämmer det inte med de FN-konventioner Sverige skrivit på om kvinnor och barns rättigheter, säger organisationens ordförande Bernardita Nunez.  Enligt svensk äktenskapslag får ingen gifta sig före 18 års ålder utan särskilt tillstånd. I vissa andra länder är åldersgränsen lägre. Medborgare i dessa länder kan i dag ingå äktenskap inför svensk myndighet ner till 15 års ålder utan särskilt tillstånd. De kan också gifta sig utomlands och äktenskapet anses giltigt i Sverige. Det vill regeringen alltså ändra på.

Viktig ändring  Rädda Barnen har numera lagt upp en speciell webbadress (www.flicka.nu) till stöd och hjälp för flickor som lever under hot från patriarkala familjer och släkter.  - En lagändring är väldigt viktig för att stoppa arrangerade äktenskap. Det är en signal och ett budskap till föräldrarna att det inte går, säger Anna Frenning, som är handläggare på Rädda Barnen.  Tillstånd till äktenskap före 18 år ska, enligt lagförslaget, endast ges om det finns särskilda skäl. Lagändringarna föreslås gälla från den 1 maj nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.