Ett barn har blivit våldtaget på Eriksdalsbadet. Foto: Mikael SjöbergEtt barn har blivit våldtaget på Eriksdalsbadet. Foto: Mikael Sjöberg
Ett barn har blivit våldtaget på Eriksdalsbadet. Foto: Mikael Sjöberg
Nu inför polisen ökad bevakning på det populära badet. Foto: Mikael SjöbergNu inför polisen ökad bevakning på det populära badet. Foto: Mikael Sjöberg
Nu inför polisen ökad bevakning på det populära badet. Foto: Mikael Sjöberg

Barn våldtogs på bad – ökar bevakningen

Publicerad

En flicka har blivit våldtagen på Eriksdalsbadet.

Nu inför polisen ökad bevakning på det populära badet.

– Det finns ingen person gripen ännu, säger Elisabeth Anestad, biträdande chef för polisen City.

Det populära Eriksdalsbadet i Stockholm införde könssegregerade bubbelpooler tidigare i år efter omfattande problem med pojkar och unga män som tafsar på kvinnor.

Förra året skedde 14 polisanmälningar som rörde sexuella ofredanden på badet där flickor så unga som elva år var offer, rapporterade Dagens Nyheter tidigare i år.

På måndagen meddelade polisen att de nu kommer utöka sin bevakning av badet och uniformerade poliser kommer regelbundet patrullera i badhuset.

Anledningen är att sexbrotten fortsatt att öka.

Hon anmälde våldtäkten

En flicka ska ha blivit våldtaget på badet i början av januari uppger polisen.

– Det finns en polisanmälan, men ingen person är gripen och vi har inte heller någon målsägande. Personalen har informerat polisen om vad som hänt och då är vi skyldiga att upprätta en polisanmälan. Ärendet är utlagt på en handläggare nu, säger Elisabeth Anestad.

Den som anmält den misstänkta våldtäkten är Sara Franzén Shilwan, enhetschef för Eriksdalsbadet, efter att offrets mamma kontaktat henne.

– Jag har varit i kontakt med flickans mamma och jag vill inte gå in i ytterligare detaljer i det här ärendet, säger Sara Franzén Shilwan.

Hon fortsätter:

– Jag blev naturligtvis bestört när jag fick reda på detta.

Fler sexofredanden

Samtidigt har ytterligare fyra flickor under 18 år blivit sexuellt ofredade på Eriksdalsbadet i år.

– Vissa av de här händelserna har skett i omklädningsrum, sen finns bubbelpoolerna och den här tunneln som man simmar genom, säger Elisabeth Anestad.

De gärningsmän som är kända är samtliga unga pojkar. Enligt uppgift handlar det om ensamkommande flyktingbarn.

– VI vill inte peka ut en enskild grupp utan vi pratar om att det är pojkar utan vårdnadshavare, säger Elisabeth Anestad.

Sedan polisen sammanställde sexbrotten på Eriksdalsbadet har ytterligare händelser inträffat.

– Det har varit något ytterligare ofredande de senaste två veckorna, säger Sara Franzén Shilwan.

Eriksdalsbadet har nu utökat bemanningen på badet för att försöka stoppa problemen.

– Det här är oerhört olyckligt och vi lägger alla våra resurser på det här, säger Sara Franzén Shilwan.

Polisen ser mycket allvarligt på händelserna och misstänker även att det finns ett stort mörkertal där flera offer inte anmält brotten de utsatts för.

– Det här är ett stort bekymmer som vi ser mycket allvarligt på. Vi kan se att anmälningarna ökar och brotten är mycket svårutredda, säger Elisabeth Anestad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag