Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn torterade fåglar till döds: ”Vuxna tittade på”

”Barnen hade fågeln som leksak”, säger ordförande för en finsk djurskyddsförening.
Foto: Colourbox
”Genom att alltid ta djurplågeri på allvar kan vi förhindra att andra utsätts i framtiden, både djur och människor”, skriver Djurens rätt.
Foto: Colourbox

En grupp barn påträffades när de skadade några fågelungar allvarligt. 

Nu reagerar flera djurrättsorganisationer. 

En händelse i Vasa i Finland har gjort flera djurrättsorganisationer och djurvänner upprörda. 

En grupp barn påträffades nämligen när de torterade några fågelungar, skriver Vasabladet.

Barnen uppges ha stuckit måsungar i halsen med vassa stickor och vridit på fåglarnas huvuden och ben. Det ledde till att måsungarna dog. 

Ingen vuxen ingrep 

Maija Raatikainen, ordförande för den finska djurskyddsföreningen Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistys, berättar att det fanns flera vuxna i närheten men att ingen stoppade barnens grymma lek.

Hon tog sig till området och räddade en av fågelungarna. 

Men de resterande fåglarna gick inte att rädda.

– Just då plågades inte fågeln men barnen hade den som leksak. Det fanns också vuxna på plats men ingen verkade intresserad av fågelns öde. Jag berättade om lagens paragrafer och försökte informera dem om ämnet men det var som att tala till en vägg. Vissa föräldrar ser inget fel med sådana gärningar, säger Raatikainen till Pohjalainen enligt Vasabladet.

Foto: Colourbox

”Använder igelkottar som fotbollar”

Raatikainen menar att djurplågeriet blir vanligare för varje sommar som går. Hon berättar att det ofta kommer in anmälningar under somrarna, när djurungarna dyker upp i naturen.

– Människor använder igelkottar som fotbollar och sprejmålar dem.

Även den svenska djurrättsorganisationen Djurens rätt har reagerat på händelsen.

I ett inlägg skriver organisationen att det är viktigt att ta djurplågeri på allvar – och att barns våld mot djur kan kopplas till våldsbrott senare i livet. 

”Det är viktigt att ingripa när barn plågar djur - för djurens skull självklart. Men också för att forskningen visar att det finns ett samband mellan barns våld mot djur och våldsbrott senare i livet. Genom att alltid ta djurplågeri på allvar kan vi förhindra att andra utsätts i framtiden, både djur och människor”, skriver Djurens rätt på Facebook.

Raatikainen berättar att hon ska polisanmäla händelsen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.