Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkhälsomyndigheten: Finns inga belägg för att barn sprider smittan

Nu erbjuds tester i hemmet för misstänkt smittade.
En familj i Mexiko bär skyddsmask
Foto: FERNANDO LLANO / AP TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten råder fortfarande barn som varit i riskområden för coronaviruset att gå i skolan. 

Men det finns en oro hos föräldrar och flera skolor i bland annat Stockholm har fått ta emot samtal från vårdnadshavare som kräver att få veta var andra barn varit på sportlovet, skriver Lokaltidningen Mitt i. 

Men det finns inget som tyder på att barn sprider smittan, enligt Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten, som hänvisar till en ny studie från WHO. 

– Det är inte rationellt att rekommendera att barnen ska vara hemma, säger hon till TT. 

I morgon måndag återvänder tusentals barn till skolor och förskolor efter avslutat sportlov, där flera varit utomlands i områden drabbade av coronavirus, till exempel norra Italien.

Flera föräldrar är oroliga för sina barn och lokaltidningen Mitt i har rapporterat att skolkoncernen Academedia, som har flera skolor och förskolor i Stockholmsområdet, har fått ta emot samtal från föräldrar som kräver att få veta vilka barn som besökt coronadrabbade områden under sportlovet.

– Vi svarar att vi inte lämnar ut sådan information utan betraktar människor som friska. Vi får inte börja se på varandra som potentiella smitthärdar, säger Paula Hammerskog, Academedias trygghetsredaktör till Mitt i. 

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att alla barnen ska gå i skolan, oavsett vilket område de har varit i under sportlovet. 

På sin hemsida skriver man: ”Ur ett smittskyddsperspektiv finns i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan.

”Samma sak gäller för personal, och oavsett i vilka områden de har rest. Elever och personal som har rest i områden där coronaviruset sprids behöver alltså inte stanna hemma, men bör vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. ”

Har barnet däremot symtom för det nya coronaviruset ska det precis som vuxna sättas i kontakt med sjukvården för en bedömning, och samma sak gäller om barnet har varit i kontakt med ett känt smittofall

”Inga belägg för att barn driver infektionen”

Bland annat grundar man sin bedömning på studier från Kina och Världshälsoorganisationen WHO, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, till TT:

– WHO har försökt titta på frågan lite närmare. Där bekräftas resultat från kinesiska studier om att det är en väldigt liten andel barn som bär sjukdomen, och man kunde inte få fram ett enda fall där barn har smittat vuxna. Det finns alltså inga belägg för att barn driver infektionen.

Det finns givetvis barn som är smittade, framhåller Karin Tegmark Wisell, men det finns inga uppgifter om att de skulle sprida smittan på samma sätt som vid en vanlig influensa.

– Det måste vara fakta och inte rädsla som styr hanteringen av utbrottet, och vi försöker nå ut med de underbyggda fakta och den kunskap som finns.

Infektionsprofessorn Björn Olsen reder ut varför viruset bara verkar drabba vuxna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.