Anders Behring Breivik. Foto: Alexander Widding / Demotix
Anders Behring Breivik. Foto: Alexander Widding / Demotix

Barn skickar
brev till Breivik

Publicerad

Barn och ungdomar skickar brev till terroristen Anders Behring Breivik.

Ledningen på Ila-fängelset har valt att kontakta sociala myndigheter.

– Det kan handla om allt från barnteckningar till brev från politiskt engagerade ungdomar, säger Breiviks advokat Tord Jordet, till NRK.

Fängelset har full kontroll över Anders Behring Breiviks brevväxling och har bland annat stoppat 150 brev till honom från anhängare runtom i världen.

Bland brevskrivarna finns ett antal barn och ungdomar.

– Det kan handla om allt från barnteckningar till brev från politiskt engagerade ungdomar. Antalet brev eller ålder på avsändarna vet jag emellertid inte, säger Tord Jordet, till NRK.

Fängelseledningen vill inte kommentera ärendet men det är känt att de har kontaktat sociala myndigheter. Dessa har därefter tagit kontakt med brevskrivarnas föräldrar varpå antalet brev minskat, uppger NRK.

– Det är sekretessbelagda upplysningar som jag inte kan kommentera, säger fängelsedirektören Knut Bjarkeid, till NRK.

Kärleksförklaring

Ett av breven som Brevik har fått ta del av är en kärleksförklaring från en 16-årig tjej. Tord Jordet understryker att även barn och unga har yttrandefrihet och att det inte finns några skäl för att vägra att lämna ut brev från minderåriga.

Själv uppskattar Breivik att 90 procent av hans post kommer från människor som stöttar honom, skriver Dagsavisen.

Fängelseledningen beslagtar brev som uppmanar till kriminella handlingar. Alla brev läses och censureras om det behövs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag