Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn skadar sig själva i filmade experiment

"Kanel-utmaningen" och "salt- och is-utmaningen" är några av de experiment som har fått stor spridning bland barn.Foto: Colourbox.com, Jupiter

De hemsnickrade experimentfilmerna så kallade "utmaningar" sprids som en löpeld på Youtube.

Flera av barnen som syns i filmerna är så unga som i lågstadieåldern.

Nu varnar Olle Söder, barnläkare och professor i barnmedicin vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Karolinska institutet, för experimenten i Dagens Nyheter.

Här är de vanligaste Youtube-utmaningarna

Marshmallow-utmaningen

Går ut på: Att man ska stoppa in så många marshmallows som möjligt i munnen under så kort tid som möjligt.

Risker: Marshmallowsen kan proppa till luftvägarna.

Salt- och is-utmaningen

Går ut på: Att man ska hälla salt på någon del av kroppen, och sedan trycka en isbit mot saltet.

Risker: Framkallar svår smärta. Kan ge brännskadeliknande köldskador.

Har du bra koll på vad ditt barn gör på nätet?

En pojke i 15-årsåldern gör den så kallade "salt- och is-utmaningen". Han strör salt på armen och trycker sedan dit en isbit. Sedan gör han om samma sak i pannan. I Youtube-klippets kommentarsfält har en tittare ställt frågor om märkena han fick efter att ha utfört "utmaningen".

Olle Söder är skeptisk till att utföra experimentet:

– Det blir ju så pass mycket smärta och påverkan att man hoppas individen i fråga avbryter det hela. Men om hela grejen går ut på att man ska se hur länge man kan klara av det, då kan det ju bli lokala skador av det, säger han till Dagens Nyheter.

Sväljer en matsked kanel

Pojken i 15-årsåldern är en av de som fått skador av testet, enligt informationen han lämnar i kommentarsfältet för sitt Youtube-klipp:

"Fick brännmärke i ungefär 1,5 veckors tid!"

Sväljer matskedar med kanel

En annan av de "utmaningar" som har fått stor spridning på Youtube är "kanel-utmaningen", som går ut på att äta en hel matsked kanel.

Att andas in och svälja kryddor på det sätt som görs i "kanelutmaningen" är bland annat förenat med risk för andningssvårigheter, särskilt om man lider av astma eller luftvägsbesvär.

På Youtube syns ett klipp av två flickor i mellanstadieåldern har lagt upp en video av där de gör "kanel-utmaningen" och skriver att de höll på att spy.

Men det är inte bara skolbarn som utmanar varandra att testa "utmaningarna". Radiokanalen "The Voice" har lagt upp ett Youtubeklipp där programledare Jacob Öqvist testar "kanel-utmaningen" under påhejande från programledarkollegan Martin Björk.

Prata med barnen om riskerna

I Dagens Nyheter uppmanar Olle Söder föräldrar att prata med sina barn om riskerna som finns med experimenten:

– De ska uppmanas att tala om vad de handlar om så att man som förälder har en möjlighet att bedöma farligheten, säger Olle Söder till Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.