Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn mördas och utsätts för sexuella övergrepp i Sudan

CNN har tidigare granskat barnäktenskapen i Sudan.
Efter protester i landet avgick Sudans diktator i april.Foto: MARWAN ALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protesterna hölls bland annat på ett torg i huvudstaden Khartoum.Foto: AMEL PAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Krisen i Sudan förvärras för varje dag. Efter massakern då minst 118 demonstranter dödades och mer än 600 skadades kommer nya rapporter från Unicef.

Barn och unga utsätts för sexuella övergrepp av de paramilitära styrkorna – och minst 19 barn har dödats.

Inte många människor har vågat röra sig ute på gatorna i Sudans huvudstad Khartoum dagarna efter massakern den 3 juni.

Men under onsdagen, en vecka efter blodbadet, avbröts tredagarsstrejken, anställda återvände till sina arbeten och butiksägare öppnade upp verksamheten igen. 

Nu kommer rapporter om att de regimtrogna paramilitära styrkorna våldtar och begår övergrepp mot civila.

– Vi har fått information om att barn interneras, rekryteras för att delta i kampen och utsätts för sexuella övergrepp, säger Unicefs verkställande direktör Henrietta Fore i ett uttalande. 

– Många föräldrar vågar inte låta barnen gå utanför huset, då de är rädda för våldet, trakasserierna och laglösheten.

Vad är det som händer i Sudan?

I april avgick Sudans diktator Omar al-Bashir som suttit vid makten sedan 1993. Efter protester, regeringskritiska demonstrationer och en sittstrejk utanför arméhögkvarteret i Khartoum tvingade Sudans militär Omar al-Bashir att avgå.

Efter hans avgång har landet styrts av ett militärråd. Men protesterna har fortsatt – och kraven som rests är att demokrati och civilt styre införs i Sudan.

Det hände vid massakern i Khartoum

En sittande demonstration i Sudans huvudstad Khartoum attackerades 3 juni av polis och paramilitära styrkor. De öppnade eld mot demonstranterna, enligt ögonvittnen, och flera videor visar hur säkerhetsstyrkorna misshandlar människor med batonger och käppar.

Demonstranterna som kräver en demokratisk utveckling i Sudan hade inte en chans mot de beväpnade styrkorna. Minst 118 dödades, varav minst 40 kroppar hade slängts i floden Nilen, och mer än 600 skadades, skriver CNN. 

https://www.youtube.com/watch?v=87GeedvucHE

Strejken avblåst

Det styrande militärrådet och den oppositionella rörelsen Forces for Freedom and Change (FFC) har enats om att sätta sig ned och förhandla, meddelade den etiopiske medlaren Mahmoud Dirir tisdag den 11 juni.

Militärrådet har erkänt att en del militär personal var inblandad i massakern 3 juni, och har tillsatt en undersökningskommitté.

Oppositionen har avblåst den tre dagar långa generalstrejken, men uppmanat lokala organisatörer att vara beredda på att återuppta den.

I tidigare förhandlingar har de två sidorna kommit överens om en tre års övergång till demokrati. Men efter massakern i Khartoum har oppositionen krävt demokratiska val inom nio månader. 

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.