Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn misstänktes fara illa – larm dröjde i fyra dagar

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Polisen lex Sarah-anmäls för den sena orosanmälan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
IVO riktar kritik mot polisens agerande.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

I somras stoppades en bil i Västerbotten med två narkotikapåverkade föräldrar – och ett barn i baksätet.

Hemma hos familjen hittades amfetamin och ett misstänkt stulet vapen.

Nu lex Sarah-anmäls polisen för att ha dröjt i fyra dagar med att orosanmäla att barnet kunde fara illa.

Mamman är också anställd hos polisen.

Det var i augusti som polisen stoppade en bil med två föräldrar och ett barn i Västerbotten. Båda föräldrarna var narkotikapåverkade, vilket ledde till beslut om husrannsakan.

I familjens hem hittades en påse med 28 gram amfetamin i ett köksskåp. Man hittade även en digitalvåg, zip-påsar och en större, tom påse, som luktade starkt av amfetamin, enligt polisens anmälan.

Rannsakan gick vidare till familjens garage, där patrullen hittade ett licenspliktigt grovkalibrigt vapen. Vapnet låg i en plastpåse bakom ett skåp, vilket fick polisen att misstänka vapenbrott.

I kontakt med anmälaren framkommer vidare att mamma är anställd hos polisen”, står det i Lex Sarah-anmälan.

”Avvikelse av allvarlig art”

Trots varningsflaggorna vid husrannsakan dröjde det fyra dagar innan polisen orosanmälde situationen till Umeå kommun. Det har lett Nordmalings kommun till att nu lex Sarah-anmäla polisens agerande, vilket nyhetsbyrån Siren var först att rapportera.

”Att en orosanmälan av så här allvarligt slag fördröjs med 4 dagar är en allvarlig brist”, skriver kommunen och fortsätter:

Att polisen på plats inte ringde socialjouren för en orosanmälan har lett till att barnets behov av skydd inte kunnat utredas och tillgodoses”.

Faktumet att mamman är anställd av polisen beskrivs som en ”försvårande omständighet”. I anmälan uppmanas också socialnämnden, socialjouren och polisen till att se över sina rutiner för att förbättra dialogen i liknande fall.

Detta är en avvikelse av allvarlig art”, skriver kommunen.

Se mer

IVO har tidigare riktat skarp kritik mot regionernas hantering av pandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.