Dagens barns datoranvändande kan hindra deras språkutveckling. Den slutsatsen drar brittiska forskare efter en ny studie.
Marco Catani från institutionen för psykiatri på King's College menar att när barn lär sig genom smarta telefoner, surfplattor eller datorer i stället för att prata med föräldrar eller lärare så förlorar de chansen att höra en rad olika ord.
– Vi har mindre tid att prata med varandra och våra barn lär sig genom prylar. De har tillgång till internet, mobiltelefoner och surfplattor, säger han till Daily Mail.
Ett stort datoranvändande har anklagats för att ge ungdomar problem med uppmärksamheten och att göra dem mer självupptagna. Nu menar Catani att de även får ett sämre ordförråd.
I en ny studie fick 27 försökspersoner sina hjärnor scannade samtidigt som de försökte lära sig påhittade ord. Det visade sig vara lättare att lära sig ord om man först hörde dem och sedan uttalade dem.
– När du lär dig ett nytt ord så börjar det med att du hör ett ljud, sen försöker du upprepa det tills du gör det rätt. Genom att göra så utökar du ditt ordförråd från ett års ålder tills du kan 30 000 ord som vuxen, säger Catani till Daily Mail.
"Intressant fråga"
Men Anna Norlén, psykolog på Rädda Barnen, tycker att Catani drar alldeles för stora växlar av studien.
– Det är en liten studie som jag tycker att det låter som den här forskaren spekulerar lite för fritt utifrån. Det han har undersökt är hur språkinlärning går till. Och från det till att dra slutsatsen till att dagens barns språkutveckling skulle påverkas drastiskt tycker inte jag att den här studien är tillräckligt bra underlag för, säger hon och fortsätter:
– Däremot kan man säga att det är en intressant fråga. Är det så att dagens barns språkutveckling kommer att utvecklas på ett annat sätt än tidigare med tanke på ny teknik. Men det vet vi ingenting om. Det är väl något som återstår att undersöka.
Norlén säger att hon förstår de farhågor som många föräldrar känner när deras barn tillbringar för mycket tid framför olika skärmar. Men säger samtidigt att man kanske inte ska vara alltför orolig.
– Det finns forskning från andra håll som visar på att man lär sig mycket på att ägna sig åt interaktivitet, spel och inlärning i de här formaten. Så det behöver inte alls vara dåligt bara för att vi inte känner till vad som händer. Jag tycker att man ska ha en ganska ödmjuk hållning inför det nya och mer försöka vara nyfiken och tänka att vi kommer att lära oss mer, men nu vet vi inte. Det kan vara så att det tillförs mycket positivt i barns utveckling, säger hon.