Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barn med funktionshinder slussas in på boenden

Allt fler funktionsnedsatta barn förlorar rätten till personlig assistans. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt fler funktionsnedsatta barn förlorar rätten till personlig assistans.

I flera kommuner byggs nu heltidsboenden för dessa barn, uppger SVT Nyheter.

– Hamnar man i ett läge när man söker barnboende, då är det ju det vi måste tillgodose, säger chefen inom funktionsomsorgen i Jönköping, Anna Bunninger, till SVT. 

När lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS, infördes skulle handikappade människor med hjälp av personlig assistans kunna flytta från institutioner till eget boende. Eller bo kvar hemma hos föräldrarna så länge de var barn.

Men det blev en mycket kostsam reform. Försäkringskassan har med stöd av vägledande domar stramat upp beviljandet av personlig assistans.

Börjar bygga nya boenden

Enligt SVT:s granskning är det nu flera kommuner som tvingats bygga nya boenden för bland annat funktionsnedsatta barn som förlorat rätten till personlig assistans dygnet runt. 

Över hälften av de 213 kommuner som svarar i SVT:s undersökning uppger att de har svårt att hjälpa alla. 

Åtta kommuner säger att man påbörjat byggande av boende för barn. Det är i Jönköping, Ljungby, Malung-Sälen, Vadstena, Åstorp, Övertorneå, Eskilstuna och Västerås.

”Familjer som inte klarar av att ha sina barn med omfattande behov i hemmet behöver en större del av avlastning i omvårdnadsarbetet. Ett nytt boende för barn och ungdom startar 2019, delvis beroende på svårigheter att få assistans från Försäkringskassan” svarar Västerås kommun i SVT-enkäten.

”Måste tillgodose behoven”

På Jönköpings kommun säger chefen inom funktionsomsorgen, Anna Bunninger, till SVT att hon tycker situationen är olycklig:

– Hamnar man i ett läge när man söker barnboende, då är det ju det vi måste tillgodose. Då har vi fått inordna boendeformer där de bor dygnet runt med personal.