Det finns uppgifter om att 100 människor, och bland dem två barn, ska ha dödats i samband med oroligheterna. Här lyfter en demonstrant upp ett barn till en militär - barnet är dock inte skadat såvitt Expressen vet. Foto: Asmaa Waguih
Det finns uppgifter om att 100 människor, och bland dem två barn, ska ha dödats i samband med oroligheterna. Här lyfter en demonstrant upp ett barn till en militär - barnet är dock inte skadat såvitt Expressen vet. Foto: Asmaa Waguih

Barn kan ha skjutits med svenska kulor

Publicerad
Uppdaterad
Sverige har exporterat vapen till Egypten för 20 miljoner kronor de senaste fem åren - bland annat ammunition.
Under lördagens sammandrabbningar sköts flera demonstranter ihjäl på Kairos gator - bland dem fanns minst två barn.
- Risken finns att det är svensk ammunition som använts, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.
Tusentals människor har skadats sedan de våldsamma oroligheterna utbröt i Egypten. Uppgifterna om antalet döda varierar. Sent i går kväll uppgav säkerhetskällor till tv-kanalen Sky att 62 människor dödats under de två senaste dagarna.
Sent i natt uppgav nyhetsbyrån Reuters att över 100 människor dödats sedan oroligheterna startade.
El Damardash-sjukhuset i Kairo uppges ha tagit emot 30 lik bara efter fredagens oroligheter i staden - och bland de döda fanns två barn. Det har sjukhuskällor uppgett för nyhetsbyrån Reuters.

"Mycket allvarligt läge"

Sverige har under lång tid sålt vapen till Egypten och andra länder i Nordafrika, ett område som utrikesminister Carl Bildt senaste tiden kallat en "tryckkokare".
Nu höjs kritiska röster från flera håll.
- Vi kan inte säga att vi är ett land som slåss för människors frihet när vi samtidigt beväpnar samma regimer som förtrycker dem, säger Svenska Freds ordförande Anna Ek.
Under 2006 exporterade Sverige krigsmateriel för 12 miljoner kronor till Egypten. Utrikesdepartementets skrivelse "Strategic Export Controls in 2009" visar att både "ammunition och tändanordningar" och utrustning för militära övningar exporterats till landet, till ett värde av 8 miljoner kronor 2009.Hosni Mubarak började i går att tillsätta en ny regering. Foto: Pablo Martinez Monsivais
Detta trots att riktlinjerna för krigsmaterielexport tydligt säger att Sverige inte ska exportera till länder där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer.
- Det har i många år varit ett mycket allvarligt läge för mänskliga rättigheter i Egypten och det borde inte ha förekommit någon vapenexport alls från Sverige, säger Amnestys Elisabeth Löfgren.
Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde beskriver vapenexporten som skamlig.
- Förutom till Egypten exporteras vapen till Förenade arabemiraten, Jordanien, Oman, Saudiarabien, Algeriet och Tunisien. Nästan alla de länder där vi nu ser protester har blivit beväpnade av Sverige bara de senaste åren.
De svenska riktlinjerna för vapenexport efterföljs inte, menar Klas Corbelius, ansvarig för vapenexportfrågor vid Sveriges Kristna Socialdemokrater.
- Sverige har bland annat exporterat ammunition till Egypten. Det görs otroligt många undantag. Man följer inte reglerna och det är allvarligt, säger han.

"Förvånar mig mycket"

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, är den myndighet som beslutar om exporttillstånd. Generaldirektör Andreas Ekman Duse säger att ISP varit mycket försiktiga när det gäller Egypten.
Ändå har man, enligt UD:s skrivelse till riksdagen 2009, exporterat ammunition till landet.
- Det förvånar mig väldigt mycket. Jag har ingen erinran om att något sådant har levererats, men jag har inte siffrorna framför mig. Det är självklart fel om den typen av försäljning har skett, säger han.
Utrikesminister Carl Bildt låter hälsa genom sin pressekreterare:
- Eftersom exporten skett utgår jag från att den är i enlighet med riktlinjerna. Tillstånd har getts av ISP och prövas inte av regeringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag