Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn kan ha skjutits med svenska kulor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det finns uppgifter om att 100 människor, och bland dem två barn, ska ha dödats i samband med oroligheterna. Här lyfter en demonstrant upp ett barn till en militär - barnet är dock inte skadat såvitt Expressen vet.
Foto: Asmaa Waguih

Sverige har exporterat vapen till Egypten för 20 miljoner kronor de senaste fem åren -  bland annat ammunition. 

Under lördagens sammandrabbningar sköts flera demonstranter ihjäl på Kairos gator - bland dem fanns minst två barn. 

- Risken finns att det är svensk ammunition som använts, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.

Tusentals människor har skadats  sedan de våldsamma oroligheterna utbröt  i Egypten. Uppgifterna om antalet döda varierar. Sent i går kväll uppgav säkerhetskällor till tv-kanalen Sky att 62 människor dödats under de två senaste dagarna.

 Sent i natt uppgav nyhetsbyrån Reuters att över 100 människor dödats sedan oroligheterna startade.

 El Damardash-sjukhuset i Kairo uppges ha tagit emot 30 lik bara efter fredagens oroligheter i staden -  och bland de döda fanns två barn. Det har sjukhuskällor uppgett för nyhetsbyrån Reuters.

"Mycket allvarligt läge"

 Sverige har under lång tid sålt vapen till Egypten och andra länder i Nordafrika, ett område som utrikesminister Carl Bildt senaste tiden kallat en "tryckkokare".

 Nu höjs kritiska röster från flera håll.

 - Vi kan inte säga att vi är ett land som slåss för människors  frihet när vi samtidigt beväpnar samma regimer som förtrycker dem, säger Svenska Freds ordförande Anna Ek.

 Under 2006  exporterade Sverige krigsmateriel för 12 miljoner kronor till Egypten. Utrikesdepartementets skrivelse "Strategic  Export Controls in 2009" visar att både "ammunition och tändanordningar" och utrustning för militära övningar exporterats till landet, till ett värde av  8 miljoner kronor 2009.Hosni Mubarak började i går att tillsätta en ny regering.Foto: Pablo Martinez Monsivais

 Detta trots att riktlinjerna för krigsmaterielexport tydligt säger att Sverige inte ska exportera till länder där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer.

 - Det har i många år varit ett mycket allvarligt läge för mänskliga rättigheter i Egypten och det borde inte ha förekommit någon vapenexport alls från Sverige,  säger Amnestys Elisabeth Löfgren.

 Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde beskriver vapenexporten som skamlig.

 - Förutom till Egypten exporteras vapen till Förenade arabemiraten, Jordanien, Oman, Saudiarabien, Algeriet och Tunisien. Nästan alla de länder där vi nu ser protester har blivit beväpnade av Sverige bara de senaste åren.

 De svenska riktlinjerna för  vapenexport efterföljs inte, menar Klas Corbelius, ansvarig för vapenexportfrågor vid Sveriges Kristna Socialdemokrater.

 - Sverige har bland annat exporterat ammunition till Egypten. Det görs otroligt många undantag. Man följer inte reglerna och det är allvarligt, säger han.

"Förvånar mig mycket"

 Inspektionen för strategiska produkter, ISP, är den myndighet som beslutar om exporttillstånd. Generaldirektör Andreas Ekman Duse säger att ISP varit mycket försiktiga när det gäller Egypten.

 Ändå har man, enligt UD:s skrivelse till riksdagen 2009, exporterat ammunition till landet.

 - Det förvånar mig väldigt mycket. Jag har ingen erinran om att något sådant har levererats, men jag har inte siffrorna framför mig. Det är självklart fel om den typen av försäljning har skett,  säger han.

 Utrikesminister Carl Bildt låter hälsa genom sin pressekreterare:

 - Eftersom exporten skett utgår jag från att den är i enlighet med riktlinjerna. Tillstånd har getts av ISP och prövas inte av regeringen.

FAKTA

Sveriges riktlinjer för krigsmaterielexport


Export av krigsmateriel bör endast medges om denna: Bedöms erforderlig för att tillgodose det svenska försvarets behov av materiel eller kunnande eller i övrigt är säkerhetspolitiskt önskvärd. Inte står i strid med principerna och målen för Sveriges utrikespolitik. Krigsmaterielexport bör inte godkännas till: Stat som befinner sig i väpnad konflikt med annan stat. Stat som är invecklad i internationell konflikt som kan befaras leda till väpnad konflikt. Stat som har inre väpnade oroligheter. Stat där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer. Källa: Svenska Freds- och skiljedomsföreningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.