Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn i Waldorfskolan skulle få frihet – lämnade utan kunskap

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den tidigare eleven Tuvali vittnar om både brist på undervisning och mobbning på Solviksskolan.
Foto: Dokument inifrån / SVT
”Vi läste inte en enda bok”, säger Vendela om sina år på Solviksskolan.
Foto: SVT/ Dokument inifrån
Frihet och lek var det som gällde på skolan, men det fick konsekvenser.
Foto: SVT/ Dokument inifrån
Nemi säger att mobbningen på skolan var utbredd.
Foto: SVT/ Dokument inifrån
Pär Ahlbom grundade skolan och håller inte med om kritiken.
Foto: SVT/ Dokument inifrån
Barnen fick ingen vanlig undervisning.
Foto: SVT/ Dokument inifrån
1 / 7

Waldorfskolan i Järna var en skola där barnen genom frihet skulle utvecklas och törsta efter kunskap.

I stället utmynnade det i en skola som elever lämnade utan nödvändig kunskap – och där ”friheten” gjorde att de starka kunde trycka ner de svaga.

I SVT:s ”Dokument inifrån” går filmaren Jasper Lake tillbaka till sin barndom i skolan.

Solviksskolan i Järna grundades i början av 1980-talet. En Waldorfskola där allt handlade om lek, frihet och konst – någon direkt undervisning existerade inte, berättar filmaren och den före detta eleven Jasper Lake i SVT:s ”Dokument inifrån”.

– Vi hade inga böcker. Vi läste inte en enda bok under hela min skolgång, säger den tidigare eleven Vendela i dokumentären.

Ju fler gamla elever Jasper Lake pratar med, desto tydligare framträder bilden av ett experiment som skördade många offer. Nemi var elev på Solviksskolan under 1990-talet. Hon säger att den fria skolgången fungerade bra för vissa – men att det har varit en katastrof för andra.

Hur illa det var förstod hon när hon skulle söka jobb eller utbildningar.

– Jag kunde ju inte skriva. Och om jag skulle söka jobb och sitta i kassan, så... huvudräkning fungerade ju inte, säger Nemi, som ändå hade VG i matte.

Ville skapa en skola som tar bort skolan

Pär Ahlbom var huvudgrundare för skolan och beskrivs av gamla elever och föräldrar som en guru, en slags andlig ledare för skolan. Han bekräftar att man inte var intresserade att bedriva traditionell undervisning.

– Vanlig undervisning är livsfarlig. Massa datum med olika krig och sånt. Fullständig skit bara. Det är ju dressyr, för helvete, säger han och beskriver visionen med orden:

– Eftersom det inte går att ta bort skolan så kan man göra en skola som tar bort skolan.

Ett stort antal elever berättar också om hur friheten barnen fick gjorde att det var barnen själva som fick sätta gränserna. Våld och mobbning blev följden.

– Det blev som flugornas herre, säger Nemi.

Tuvali berättar om utbredd mobbning och utsatthet. Om hur hon själv har stora minnesluckor från sina första tre år på skolan, men att hon minns att hon blivit inlåst i rum – och att hon brukade springa till klassrummet för att komma först och hinna gömma sig.

– Mitt gömställe var högst uppe på kaminen, dit upp var det ingen annan som vågade komma. Där kunde jag ligga i stort sett hela dagen, berättar Tuvali.

Pär Ahlbom håller inte med om bilden som de gamla eleverna målar upp. I stället hävdar han att det förekommer mindre mobbning på Solvik än på andra ställen. 

– Det är skitprat skulle jag säga.

Ideal barnen skulle leva upp till

Men flera gamla elever tror att mobbningen snarare mer utbredd på Solvik än på andra ställen – och säger att det förekom att lärare både uppmuntrade och deltog i mobbningen. Men det fanns ett sätt att ta sig ur sig situationen: Att vara modig, göra galna grejer, testa gränserna.

Merete Lövlie, som var filmarens klassföreståndare, bekräftar att det i lärarkollegiet pratades öppet om ett ideal som barnen skulle leva upp till.

– Man skulle gå på det sättet, man skulle vara snygg, man skulle vara modig och rörlig, säger hon i ”Dokument inifrån”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.