Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn hamnade på IVA efter att ha ätit ”Dragon's breath”

Google och Apple får inte längre tillhandahålla apparna i USA.
Ett barn sökte akutvård efter att ha ätit ”Dragon's breath”.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Ett barn köpte ”Dragon's breath” från en glassbar i Stockholm och blev sedan allvarligt sjuk och lades in på IVA.

Nu förbjuds glassbaren från att sälja produkten, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var i mitten av september som barnet tvingades uppsöka akutvård efter att ha ätit ”Dragon's breath”, vilket är kvävefyllda majsbollar. Även en kompis till barnet som också hade ätit av majsbollarna tvingades uppsöka vård, enligt nyhetsbyrån Siren.

Direkt efter sjukdomsfallet slog en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus larm till Stockholms stads miljöförvaltning.

Några dagar senare gick Giftinformationscentralen ut med en varning för majsbollarna.

– Vi vill varna framför allt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tiktok, men det har också förekommit på Instagram, sa Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen, i samband med varningen.

Den senaste tiden har majsbollarna ”Dragon’s Breath” blivit allt mer populära i Sverige. Bollarna är fyllda med kväve som förångas i kroppen, och genom att puffa ut det genom munnen skapas rökeffekt – drakens andedräkt.

Förbjudit ”Dragon's breath”

Enligt Stockholms stads miljöförvaltning känner man inte till några liknande fall och man har inga uppgifter om andra återförsäljare i kommunen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

När miljöförvaltningen kontaktade bolaget bakom glassbaren fick man beskedet att försäljningen av ”Dragon's breath” skulle upphöra direkt. Men vid en kontroll några dagar senare visade det sig att detta inte stämde, vilket ledde till att kommunen införde ett permanent förbud.

– Vi började undersöka det här direkt efter läkarens anmälan. Vår roll är att stoppa produkter på marknaden som inte anses säkra. I det här fallet handlar det ju dessutom om ett barn som drabbats, säger livsmedelsinspektör Helena Rosén till nyhetsbyrån Siren.

Fastnade i babygunga – fick sågas loss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.