Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn gripna – la blommor vid Ukrainas ambassad

Minnesplats för en av de värsta massakrerna av judar under andra världskriget förstörd efter rysk raketattack.
Barnen greps då de försökte lägga blommor vid Ukrainas ambassad.
Foto: Skärmdump/Twitter
På planschen står det ”Nej till krig”.
Foto: Skärmdump/Twitter
Barnen och deras mammor släpptes efter fyra timmar.
Foto: Skärmdump/Twitter

Fem barn och deras två mammor greps när de skulle lägga blommor utanför Ukrainas ambassad i Moskva.

Med sig hade de planscher där det stod ”Nej till krig”.

– Barnen skrek frenetiskt. Jag började tigga personalen att sluta, låt mig lugna barnen, men de lyssnade inte på mig, säger Ekaterina Gladkova-Zavizion till den oberoende mediesajten MediaZona.


Vill du få allt det senaste om Rysslands invasion i Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin. 

Ryssland har slagit ner hårt på protester mot kriget. Enligt den oberoende ryska människorättsorganisationen OVD-Info hade fler än 6 440 demonstranter gripits runtom i landet fram till tisdagen.

Bland dem finns också barn.

I ett inlägg på Twitter har oppositionspolitikern Ilja Jasjin delat bilder på flera barn som sitter bakom ett galler. På bilderna syns också planscher med budskapet ”Nej till krig”.

Inget utöver det vanliga: bara barn i en polisvan bakom en anti-krigsplansch. Detta är Putins Ryssland. Ni bor här”, skriver Ilja Jasjin.

Mamman: ”Jag är ledsen”

Två kvinnor, Ekaterina Gladkova-Zavizion och Olga Alter, säger till den oberoende nyhetssajten MediaZona att de och deras fem barn greps när de lade blommor utanför Ukrainas ambassad i Moskva.

– På grövsta sätt knuffades jag, en kvinna, en mamma, en fridfull person, in i en polisvan och låstes in bakom en gallerdörr. Utanför skrek mina barn desperat, säger Ekaterina Gladkova-Zavizion.

Hon berättar att de hölls i fyra timmar innan de släpptes. 

Nu väntar en rättegång. Kvinnorna misstänks för underlåtenhet att uppfylla sina föräldraplikter och brott mot ordningen vid en allmän sammankomst.

Barnen mår under omständigheterna bra, men är skakade efter det som hände.

– Jag tror definitivt att det kommer att lämna spår. Jag är ledsen, och jag ska försöka göra något åt ​​det, säger Ekaterina Gladkova-Zavizion.

DETTA HAR HÄNT

Hamnstaden Mariupols vice borgmästare befarar att upp mot hundra personer kan ha skadats i attacker där under onsdagen. 

Ryska styrkor uppger också att de har full kontroll över den viktiga hamnstaden Cherson i södra Ukraina – vilket förnekas av borgmästaren.

Ryska armén uppger att de har kontroll över området kring kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Bilder visar hur lokalbor försöker blockera vägen och Ukrainska myndigheter uppger att man fortsatt har kontroll över kärnkraftverket.

Kievs borgmästare uppger att ryska styrkor kommit närmare huvudstaden, även om militärkonvojen inte ska ha nått staden.  Hittills har 2000 civila dödats i Ukraina, enligt ukrainsk räddningstjänst.

Företrädare för president Zelenskyj bekräftar att samtal kommer ske med Ryssland under kvällen.

Magdalena Andersson: Kriget i Ukraina kommer påverka oss

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.