Barn föds för tidigt – efter extremväder i Amazonas

Klimatförändringar har en direkt påverkan på barnhälsan visar en ny studie från universitetet i Lancaster.
Foto: MARY EVANS PICTURE/IBL
Amazonas.
Foto: Daniel Lamborn / Daniel Lamborn
Amazonas.
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Extremväder och översvämningar har en direkt påverkan på barnhälsan i den brasilianska regnskogen. 

Enligt en ny studie orsakar klimatkrisen för tidig födsel.

– Klimatförändringarna har en direkt påverkan på hälsan, säger Luke Parry vid universitetet i Lancaster till New Scientist.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Forskare vid universitetet i Lancaster har undersökt över 300 000 barn som fötts mellan 2006–2017, och jämfört deras födelsevikt gentemot regnnivåer under samma period i den brasilianska regnskogen Amazonas.

Forskaren: ”Direkt påverkan på hälsan”

Resultatet från deras forskning visar att barn i flodnära områden föds för tidigt och är underviktiga om de föds i närtid till en översvämning eller torka, skriver News scientist. För tidig födsel och låg födelsevikt är i sin tur direkt kopplat till försämrad hälsa.

– Att kunna visa att klimatförändringarna har en direkt påverkan på på hälsan och levnadsvillkoren för utsatta personer i Amazonas är viktigt att förmedla globalt, säger Luke Parry vid universitetet i Lancaster, som är en av forskarna bakom studien.

Allt fler översvämningar

Barn som föddes i närtid av extrema skyfall och översvämningar vägde i snitt 183 gram mindre, och det visade sig att även barn som inte var födda för tidigt vägde mindre om de fötts i nära anslutning till extremväder.

Under de senaste åren har extremvädret i Amazonas ökat i såväl frekvens som intensitet – om en direkt följd av den globala uppvärmningen. Översvämningar är fem gånger vanligare än för ett sekel sedan.

– Ofta när Amazonas och klimatförändringar diskuteras görs det i termer av global uppvärmning och hur bränder och koldioxidutsläpp påverkar, forsätter han.

Klimatkrisens unga offer - Haiti

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.