Forskare vid universitetet i Lancaster har undersökt över 300 000 barn som fötts mellan 2006–2017, och jämfört deras födelsevikt gentemot regnnivåer under samma period i den brasilianska regnskogen Amazonas.
Forskaren: ”Direkt påverkan på hälsan”
Resultatet från deras forskning visar att barn i flodnära områden föds för tidigt och är underviktiga om de föds i närtid till en översvämning eller torka, skriver News scientist. För tidig födsel och låg födelsevikt är i sin tur direkt kopplat till försämrad hälsa.
– Att kunna visa att klimatförändringarna har en direkt påverkan på på hälsan och levnadsvillkoren för utsatta personer i Amazonas är viktigt att förmedla globalt, säger Luke Parry vid universitetet i Lancaster, som är en av forskarna bakom studien.
Allt fler översvämningar
Barn som föddes i närtid av extrema skyfall och översvämningar vägde i snitt 183 gram mindre, och det visade sig att även barn som inte var födda för tidigt vägde mindre om de fötts i nära anslutning till extremväder.
Under de senaste åren har extremvädret i Amazonas ökat i såväl frekvens som intensitet – om en direkt följd av den globala uppvärmningen. Översvämningar är fem gånger vanligare än för ett sekel sedan.
– Ofta när Amazonas och klimatförändringar diskuteras görs det i termer av global uppvärmning och hur bränder och koldioxidutsläpp påverkar, forsätter han.