Barn omhändertogs efter näringsbrist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisen var med när socialtjänsten knackade på. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: Colourbox

Läkaren menade att det knappt tvååriga barnet befann sig i "svälttillstånd" – något som ledde till ett tvångsomhändertagande från socialtjänsten.

Enligt socialtjänsten var familjens vegankost med tillägg av fisk den slutgiltiga anledningen bakom ingripandet.

– Vi delar inte bilden av att han svälter. Han vägrade att äta nästan all kost i princip. Det var därför han var underviktig, säger pappan.

En morgon i februari i år knackade polis och socialtjänst på dörren till en bostad i Nacka utanför Stockholm. En läkare hade i en orosanmälan angett att familjens yngsta barn befann sig i "svälttillstånd", något som Nacka Värmdö Posten var först med att rapportera om.

Enligt socialtjänsten var den utlösande faktorn att barnet åt vegankost med tillägg av fisk. Barnets pappa menar dock att problemet varit att barnet vägrade att äta. 

– Vårt barn vägrade att äta nästan all kost i princip, åt väldigt sporadiskt och i väldigt små mängder och hade gjort det oavsett om vi åt kött eller vad som helst. Därför var det underviktigt till att börja med, säger pappan. 

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Läkarens oro ledde till ingripandet

Från sjukvårdens håll har man menat att barnens viktökning var alltför liten. I december gjorde en läkare en orosanmälan – och menade att föräldrarna inte gjorde tillräckligt för att barnets viktkurva skulle vända. 

Barnet försågs med en sond för att öka näringsintaget. Näringsersättningen var dock mjölkbaserad, vilket gjorde att föräldrarna ville kolla med leverantören om det var möjligt att få en sojabaserad variant i stället. Pappan säger att man till slut bestämde sig för att gå vidare med den mjölkbaserade ersättningen – men att man inte hann göra det förrän polis och socialtjänst knackade på dörren och omhändertog barnet.

Enligt familjen hade socialnämnden redan beslutat om det omedelbara omhändertagandet – och menar att deras beslut att gå vidare med mjölkbaserad ersättning inte längre spelade någon roll. Familjen säger att man även hade meddelat socialtjänsten att de gått med på frivilliga insatser enligt socialtjänstlagen.

Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: Colourbox

Advokatens ord om fallet

Föräldrarnas advokat, Jennica Paulette, menar att diskussionen med socialtjänsten om frivilliga insatser har fortsatt även efter omhändertagandet. Hon säger att föräldrarna går med på att använda den mjölkbaserade ersättningen samt att eventuellt placeras på ett utredningshem, där föräldrarna och barnet kan övervakas. Därmed har de svårt att se varför man går vidare med ansökan om vård enligt LVU, berättar Jennica Paulette.

– Vi har skrivit ner en lista på råd vi fått från dietisterna och följt dem men det har inte räckt. Enda skillnaden är att vårt barn får sondnäring nu i familjehem och tack vare det har ökat ett halvt kilo i vikt kanske på en månad. Utan den skulle de i familjehemmet vara i samma sits som vi, säger barnets pappa.

Föräldrarna pekar på ärftliga skäl

Pappan menar vidare att de som föräldrar pekat på att ärftliga skäl ligger bakom den låga vikten, och har till socialtjänstens utredning lämnat vittnesmål från flera läkare som menade att situationen inte var problematisk.

En av läkarna som familjen hänvisar till anser att barnet är naturligt litet till växten och att det ”måste ses i ljuset av föräldrarnas längd.”

De överklagade till kammarrätten och förvaltningsrätten, som båda gick på socialtjänstens linje, och har nu överklagat till Inspektionen för vård och omsorg.

Barnets ombud, som utsågs av Socialtjänsten, ställer sig bakom omhändertagandet, och denna uppger att föräldrarna "har visat en påtaglig omdömesbrist när de låtit sitt barn svälta så att det uppstått fara för hans liv".

– Ombudets roll är att jobba på uppdrag av socialtjänsten, säger pappan.

– I de flesta omedelbara omhändertaganden av barn går kammarrätten och förvaltningsrätten på socialtjänstens linje, menar han.

Pappan fortsätter:

– I och med att socialtjänsten påstår att han svälter så är det inte svårt för dem att göra bedömningen att de gjort rätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.