Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn fick parasiter i huden – efter bad i populär sjö

✓ Badklåda ✓ Fästingar ✓ Värmeslag
Frida Holst publicerade ett Facebookinlägg där hon varnade andra för parasiterna vid Flatenbadet.Foto: Privat
Nu har Skarpnäcks stadsdelsförvaltning placerat ut varningsskyltar och även informerat på kommunens hemsida. Men ett försök att få bort parasiterna från badvattnet kommer inte att äga rum.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Rådet är att torka av sig direkt när man kommer upp ur vattnet så att parasiten inte tränger in i huden, som främsta åtgärd för att undvika klådan.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Systrarna Svea Holst, 11, och Ebba Holst, 9, fick stora kliande rodnader efter att ha badat vid populära Flatenbadet i Stockholm. 

De myggbettsliknande utslagen visade sig vara parasiter som borrat sig in i huden. 

Utslagen ser ut som vanliga myggbett, röda och svullna. Men det är parasiter som har tagit sig in under systrarna Svea och Ebba Holsts hud.

– Det känns jätteäckligt att veta att det är parasiter, säger Ebba Holst. 

Flatenbadet har alltid varit familjens favoritbad på sommaren, berättar mamma Frida Holst, 33. 

– De har sagt att det är Stockholms renaste vatten, så man blir ju chockad och upprörd när detta händer, säger hon. 

Fick utslag för två veckor sedan

Redan för två veckor sedan fick Svea utslag efter att ha besökt badplatsen. Men Frida trodde inte det hade med badet att göra. Men när familjen var där i måndags fick både Svea och Ebba stora kliande utslag. Något som tidningen Mitti också har rapporterat om.

Frida ringde då runt till sina vänner som också varit på badet den dagen. Även deras barn hade fått utslag. 

– Då gjorde vi lite research och började fundera om det kunde vara parasiter i vattnet. 

Tar dubbla mediciner

Under natten till tisdagen kliade det så mycket för Svea och Ebba att de tog kontakt med vården. De ordinerades att smörja in med kortison och ta antihistamin. 

– Jag har utslag över benen, armarna och ryggen. Det kliar väldigt mycket, berättar Svea. 

Det som familjen Holst antagligen drabbats av är ett fenomen som kallas för badklåda. Utslagen uppstår några timmar efter bad och ser ut som myggbett. Orsaken till utslagen tros bero på en larv till en fågelparasiterande inälvsmask med namnet cerkarier.

Nu vill Svea och Ebba varna andra för parasiten. Under gårdagen publicerade de ett Facebookinlägg, som på bara ett dygn fått drygt 3 000 delningar. 

Svea och Ebba Holst drabbades av badklåda efter att ha besökt Flatenbadet.Foto: Privat
Orsaken till utslagen tros bero på en larv till en fågelparasiterande inälvsmask med namnet cerkarier.Foto: Privat
Vården ordinerade kortison och antihistamin. Eter tre dagar började svullnaden att lägga sig.Foto: Privat

Har drabbat flera barn 

Under onsdagsförmiddagen kontaktades Miljöförvaltningen i Stockholms stad av Skarpnäcks stadsdelsförvaltning som meddelade att parasiter förekommer i vattnet vid det populära Flatenbadet. 

– Vad jag har förstått så är det en parasit som förväxlar människor och barn med fåglar, och som tar sig in lite grann i huden och sedan så dör den, och då kliar det, säger Johan Pontén om parasiten som hittills drabbat flertalet barn.

Nu har Skarpnäcks stadsdelsförvaltning placerat ut varningsskyltar och även informerat på kommunens hemsida. Men ett försök att få bort parasiterna från badvattnet kommer inte att äga rum.

– Det tror inte jag är möjligt. Jag känner inte till att det finns den typen av insatser, det är lite nytt för mig det här också, säger Pontén. 

”Kommer inte bada där igen”

Nu kommer familjen Holst välja andra badplatser. 

Kommer ni våga bada där igen?

– Jag skulle våga, men det känns inte så bra när man vet vad som finns där, säger Ebba. 

– Jag kommer inte bada där nu, säger Svea. 

 

Detta säger smittskyddsläkaren om "badklådan"

Smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten kontaktades under onsdagsförmiddagen av miljöförvaltningen i Stockholms stad. Rådet därifrån löd att torka av sig direkt när man kommer upp ur vattnet så att parasiten inte tränger in i huden, som främsta åtgärd för att undvika klådan.

– Det är ingen fara vad jag har förstått, men nu är inte jag en expert på den här parasiten, men man får en klåda, säger Johan Pontén. 

Under torsdagen blir det som varmast i de södra delarna av Norrland och Svealand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.