Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn berättar om sexuella övergrepp i #kidstoo

Nu berättar utsatta barn om upplevelser om övergrepp under hashtaggen #kidstoo. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Colourbox

Barn som utsatts för sexuella övergrepp berättar nu om sina upplevelser i uppropet #kidstoo, det skriver Dagens Nyheter. 

Antalet samtal som kommit in till Atsub, den förening som samlat in barnens berättelser, har fyrdubblats de senaste veckorna. 

Efter att berättelser om sexuella övergrepp mot kvinnor uppmärksammats genom höstens metoo-rapportering har antalet samtal till olika krislinjer för barn ökat lavinartat, det skriver DN. 

I uppropet #kidstoo släpps nu berättelser som föreningen Atsub, Anhöriga till sexuellt utsatta barn, samlat in från hundratals sexuellt utsatta barn och anhöriga. Berättelserna har samlats in i en hemlig Facebook-grupp, och bland vittnesmålen finns även i dag vuxna som utsatts som barn.

– Det är otroligt mycket samtal. Vi brukar ta emot ett nytt samtal om dagen, men den senaste månaden har det varit tre eller fyra nya varje dag, säger Amanda Kullenberg, verksamhetsansvarig i föreningen, till DN.

"Ett stort trassel i mig"

Nedan följer några av de vittnesmålen som publicerats i Dagens Nyheter.

”När jag var 10 år kom min adoptivpappa in i mitt rum mitt i natten. Han var full och våldtog mig. Min mamma var inte hemma. Jag vågade inte berätta förrän jag var 15 år. Han visade mig en stor sten och sa att han skulle slå ihjäl mig om jag sa något till mamma." Tjej, 20 år.

"När jag är ledsen för det här så känns det som ett stort trassel i mig. Tänker inte vuxna på det?" Pojke, 11 år.

"Min pappa sa till mig att 'om du berättar det här för någon, då hamnar din mamma i fängelse' som litet barn trodde jag på honom...."

"Det blir bra sen." Blev utsatt av en skoltaxichaufför. Han var tidigare dömd för våldtäkt mot barn. Ärendet lades ned. Brott kunde inte styrkas."

Föreningen Atsub har även startat Instagram-kontot Kidstoo2017 där några av vittnesmålen läggs ut. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.