Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barilla backar efter homo-uttalandet

Pastajätten Barilla har hamnat i blåsväder efter uttalanden om homosexuella.

Guido Barilla, en av företagets huvudägare, sa i en radiointervju att han aldrig skulle använda homofamiljer i en reklamfilm.

– Och om homosexuella inte gillar det kan de alltid äta pasta från någon annan tillverkare. "Alla är fria att göra vad de vill", sa han.

Efter hot om bojkotter har företaget delvis backat från uttalandet.

Det var tidningen QX som först uppmärksammade nyheten i Sverige.

Homoaktivister har utlyst en bojkott av pastajätten Barilla efter en av ägarbrödernas uttalande.

I en italiensk radiointervju sa Guido Barilla, en av företagets ägare:

– Jag skulle aldrig använda homosexuella familjer i en reklam. Och om homosexuella inte gillar det kan de alltid äta pasta från någon annan tillverkare. Alla är fria att göra vad de vill.

Han fortsatte senare.

– För oss är familjen helig och fortsätter att vara ett av de fundamentala värden för vårt företag.

Guido Barilla. Foto: Foto: Luca Bruno "Exempel på Italiens homofobi"

Kritiken lät inte vänta på sig.

– Det här är bara ännu ett exempel på Italiens homofobi. Jag kommer bojkotta Barilla och jag hoppas att andra parlamentariker gör likadant, sa Alessandro Zan, italiensk parlamentariker för vänsterpartiet Sel, till The Independent.

Barilla kontrollerar nästan halva den italienska pastamarknaden och är även marknadsledande i Sverige och flera andra länder.

Barilla äger bland annat Wasabröd - och efter hot om bojkott så publicerades ett förtydligande på deras Facebooksida.

“Till alla er som blev illa berörda, ber jag om ursäkt för hur resonemanget jag försökte göra i intervjun uppfattades. Jag förstår att kommentarerna var kränkande och de representerar inte min genuina åsikt”, skriver Guido Barilla som också poängterade att han tycker att alla människor är lika mycket värda och att han högaktar alla familjer.

"Stämmer inte med våra värderingar"

Den svenska butikskedjan Coop fick flera frågor på sin Facebooksida om de planerade att bojkotta Barilla efter uttalandet.

"På Coop jobbar vi efter en code of conduct som bygger på FNs stadgar för mänskliga rättigheter. Den typ av åsikter som ventileras här stämmer inte med våra värderingar. Vi kontaktar vår svenska leverantör för att få mer fakta om vem som egentligen står bakom det här uttalandet", skriver de.