Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bargatorna stänger på Mallorca – efter att ön öppnats för turister

Till följd av coronaviruset stänger Mallorca ner flera restauranger och barer - just när de öppnat efter vårens restriktioner. Karolina Kallentoft berättar om invånarnas reaktion.
"Denna stängning är orättvis. Vi är inte en ölhall!!" står det på skylten till en restaurang som tvingats stänga.
Foto: PÄR OLSSON
Elin, 17 år, från Gävle är på semester i Arenal på Mallorca.
Foto: PÄR OLSSON
Kompisgänget är i Arenal för att festa för sjunde året.
Foto: PÄR OLSSON
Foto: PÄR OLSSON
Gatan i Magaluf ligger öde.
Foto: PÄR OLSSON
Tomma gator i Magaluf efter myndigheternas beslut.
Foto: PÄR OLSSON
En av Magalufs bargator ligger öde.
Foto: PÄR OLSSON
Roland ” Rolle” Pascher, 59 år är DJ på Viking i Magaluf.
Foto: PÄR OLSSON
Richard Bergenholtz, 35 år, äger restaurang La Bodega i Magaluf.
Foto: PÄR OLSSON
Navid Alvarez är manager på Bondi Beach i Magaluf.
Foto: PÄR OLSSON
Richard Bergenholtz, 35 år, äger restaurang La Bodega i Magaluf.
Foto: PÄR OLSSON
Karl Östberg 38 äger Hostal Tierramar i El Arenal
Foto: PÄR OLSSON
Klistermärken som meddelar vilka restriktioner som gäller har satts upp.
Foto: PÄR OLSSON
Foto: PÄR OLSSON
1 / 15

Just när Mallorcas restauranger och barer har kunnat öppna efter vårens hårda restriktioner kommer kallduschen. 

Mallorca stänger samtliga verksamheter på de fem största gatorna i turistmagneterna Magaluf och El Arenal med omedelbar verkan.

Tvångsstängningen uppges gälla i två månader. 

Mallorca sticker ut som en av de minst drabbade regionerna i Spanien.

Oron för nya virusutbrott är stor och det officiella syftet med nedstängningen av de välkända bargatorna är att minska risken för smittspridning. 

Men det finns en annan historia bakom. 

Vill stärka varumärket

Tvångsstängningen sammanfaller med den lokala regeringens kampanj för att stärka varumärket Mallorca.

Stora pengar har i flera år satsats på att uppgradera hotellen i Magaluf och El Arenal till fyra- och femstjärniga.

Bilden av ociviliserad fylleturism ska tvättas bort.

I februari meddelade den lokale ”turistministern” Iago Negueruela researrangörer i olika länder om att Mallorca ”varken vill ha den typen av turister eller verksamheter”, vilket citerades i lokaltidningarna Diario de Mallorca och Ultima Hora.

Tomma gator i El Arenal på Mallorca.
Foto: PÄR OLSSON

”Sjunde året i rad”

Bargatan Schinkenstrasse i El Arenal ligger lika öde som legendariska The Strip i Magaluf. Bierkönig på Scinkenstrasse är precis som alla andra ölhallar och diskotek på Mallorca igenbommad. 

På fasaden till en stängd restaurang finns ett budskap till den lokalt ansvarige för turismen, Iago Negueruela, och Spaniens verklige turistminister Salvator Hila: ”Iago, den här nedstängningen är orättvis. Hila, vi är inte Biergarden.” 

Fyra vänner från Tyskland passerar banderollen på väg från stranden. Marvin, Mariott, Sven och Martin är berusade och ingen bär mask.

– Det är sjunde året i rad vi kommer till El Arenal. Vi är besvikna, vi vill dricka öl på Bierkönig, men jag tycker nedstängning är rätt sätt för att lösa problemet med covid i världen. Vi dricker öl och lyssnar på musik på stranden i stället, säger Marvin, 25.

Elin från Gävle: ”Jättemycket polispådrag”

Men här finns även svenskar. Elin, 17, från Gävle berättar att det är mycket folk ute för att festa. 

– I går var jag ute till tre och det var jättemycket polispådrag med blåljus och piketbussar. Det var mycket folk men med möjlighet att hålla avstånd. Men många ungdomar och vuxna som dricker väldigt mycket. Det var också många försäljare ute, jag blev erbjuden att köpa droger sex, sju gånger.

Hon landade i söndags, dagen innan masktvånget infördes på gatorna. 

– Många tycker att det är drygt, de är ovana att ha mask. I måndags hade 35 procent på sig mask men i går var det kanske 75 procent. Det finns ju olika åsikter om det där. Många tycker att det är bra men att det förstör för turister som betalat för att komma hit och ha semester.

Marvin, Mariott, Sven och Martin från Tyskland är del av ett stort kompisgäng som är i Arenal för att festa för sjunde året.
Foto: PÄR OLSSON

Kalle Östberg, 38, driver Hostal Tierramar i El Arenal. Han öppnade i början av juli efter att ha ägnat våren åt att återbetala eller flytta fram bokningar.

– Det är omöjligt att sia hur nedstängningen kommer att slå mot min verksamhet. Men Mallorca behöver den här typen av turister. Megapark och Bierkönig som fortfarande hålls stängda drar in stora pengar till kommunen.

Han talar om stora ölhallar, Megapark ska vara den största ölhallen i Europa, mycket populär bland tyskar.

– De kommer inte slå igen för gott utan kommer säkert att öppna så snart de får tillfälle, säger Kalle Österberg.

Karl Östberg 38 år är hostelägare till Hostal Tierramar. Hans hund heter Signe.
Foto: PÄR OLSSON
Karl Östberg tar av sig munskyddet.
Foto: PÄR OLSSON

”De lockar fel slags människor till Magaluf”

Richard Bergenholtz, 35, äger restaurang La Bodega på Carrer Pinada, eller som den kallas, Skandinaviska bargatan, i Magaluf.

– Det är synd för barägarna på The Strip att de stänger ned, men vi gör det bästa av läget. Vi påverkas och har fyra färre anställda än förra året. Men nu öppnar hotellen successivt och då kommer gästerna tillbaka.

Roland ”Rolle” Pascher, 59, har bott 22 år i Magaluf. Han har länge arbetat som DJ på den skandinaviska baren Viking – en av krogarna som tvingats stänga.

– Jag tycker att myndigheterna öppnar för tidigt för turismen. Barägarna har skött sig exemplariskt, men när alla måste stänga samtidigt blir det bråk på gatorna efteråt. Det som sker på gatan kan inte barerna kontrollera.

Han tror att många restauranger på The Strip kommer att få kasta in handduken.

– Risken för smittspridning skulle vara mycket mindre om alla ställen fick vara öppna utan trängsel. Nu ska alla turister trängas på få ställen och när alla barer stänger tidigt samlas folk på gatorna. 

– Jag hoppas att myndigheterna kommer att begripa att nedstängningen innebär större problem. De kommer bli rastlösa och hitta platser att dricka på ändå. De dricker på hotellrummet, går ner på stranden där det inte är masktvång, och blir utsatta för rånförsök.

Carrer Pinada är en av de lugnare gatorna i Magaluf men hot om stängning hänger i luften.
Foto: PÄR OLSSON

I slutet av The Strip ligger polisens – Guardia Civils – lokala kontor.

Ett 30-tal poliser och myndighetsrepresentanter i gula västar rör sig uppför gatan för en inspektion. En av poliserna berättar att syftet är att avgöra om fler gator behöver stängas och informera barägarna om situationen.

Hon berättar också att de kommer ge besked åt verksamheter som inte säljer alkohol att de kommer att få tillstånd att öppna.

Tre olika utbrott på Mallorca

Men alla lokaler är igenbommade och inga ägare är på plats. Först när gruppen når Skandinaviska bargatan hittar de öppna restauranger med öldrickande turister.

Inspektörerna stannar och pratar med gäster och personal.

Polisen försäkrar att inspektionen och nedstängningen enbart har att göra med risken för smittspridning, inte vilken slags turister man vill ha i Magaluf. 

– Till hundra procent. Det är den information vi fått, och vårt uppdrag är att följa myndigheternas beslut.

Mallorca har den senaste veckan registrerat tre utbrott på ön med sammanlagt 13 smittade, varav en person vårdas på sjukhus. Inga utbrott har skett på Magaluf eller El Arenal.

Stranden i Magaluf.
Foto: PÄR OLSSON
Michigans borgmästare har valt att förbjuda folk att besöka stranden, något som gör strandbesökarna upprörda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.