Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bärgare kom – fick inte bärga

Susanne Ramström och Michael Sundbom blev stående i fyra timmar på grund av olyckan.

En bärgare var snabbt på plats efter onsdagens trafikolycka norr om Orsa.

Men den fick inte flytta på lastbilen som blockerade trafiken.

Det tog ytterligare tre timmar innan vägen öppnades.

Orsaken: Bärgningsbolaget täcktes inte av åkeriets försäkring och hade inte heller avtal med Trafikverket.

– I stället har alla stackars människor suttit på den här vägen mitt i skogen och väntat i timtal på att rätt bärgningsbil ska komma fram. Det är inte klokt, säger resenären Susanne Ramström.

De många julfirare som under annandagens eftermiddag reste längs E45 mellan Sveg och Orsa blev flera timmar försenade. 

Mitt i Orsa Finnmark, strax söder om Noppikoski, körde en lastbil i diket vid 14-tiden och blev stående så att den blockerade båda körfälten.

Susanne Ramström och Michael Sundbom från Haninge var på väg söderut för att se kvällens ishockeymatch mellan Mora IK och Skellefteå AIK. Men de blev stående i fyra timmar på grund av olyckan norr om Orsa och missade större delen av matchen.

En bärgare var på plats redan vid 15-tiden, men den inte fick tillstånd att bärga bort lastbilen.

– I stället har alla stackars människor suttit på den här vägen mitt i skogen och väntat i timtal på att rätt bärgningsbil ska komma fram. Det är inte klokt, säger Susanne Ramström.

Susanne Ramström.
Foto: Privat

Hon fortsätter:

– Vi är två vuxna och en hund. Men vi hade kunnat sitta här med en ettåring. Vi snackar miltals köer, mitt i ingenstans.

Räddningstjänsten kritisk

Även Johan Szymanski, räddningschef i beredskap på Mora brandkår, tycker att den långa fördröjningen av bärgningen var problematisk.

– Vi fick stå där i flera timmar. Det kunde ha kommit nya larm, och då hade vi inte kommit därifrån. Vi är väldigt angelägna om att det ska bli klart så fort som möjligt. Det bästa vore om man bara kunde ta första bästa bärgare och dra bort en bil.

Johan Szymanski, Mora brandkår.

Inget avtal med bärgningsbolaget

Problemet var att bärgningsbilen som först kom till platsen inte täcktes av åkeriets försäkring. När en fordonsägare inte bärgar ett fordon som hindrar trafiken har Trafikverket rätt att flytta fordonet. Men Trafikverket hade inget avtal med bärgningsbolaget i fråga.

– Det var aldrig aktuellt att vi skulle be dem bärga bort lastbilen, vi får inte göra det, säger Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour.

Trafikverket har avtal med ett annat bolag, som dock hade två timmars framkörningstid till den avlägset belägna olycksplatsen. 

– Det var ungefär samma tid som den här lastbilschaufförens bärgningsbolag hade. Så det var ingen vinst att köra dit en bärgare från det bolag vi har avtal med. Därför väntade man in bärgningsbilen som var beställd. 

Varför har ni inte avtal med alla de stora bärgningsbolagen?

– Det vet jag inte. Då får du nästan ringa dagtid och fråga.

Katarina Wolffram, presskommunikatör, Trafikverket.
Foto: Elin Gårdestig

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.