Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bärgar-Berra”: Den största masskrocken i mannaminne

Bertil "Bärgar-Berra" Silwing och hunden Signe. Foto: Kanal 5
Flera masskrockar på E4 utanför Stockholm på onsdagen.

Dagens masskrockar utanför Stockholm involverade totalt över 100 bilar.

Bertil "Bärgar-Berra" Silwing, känd från "Vägens hjältar", kan inte minnas att en masskrock i den omfattningen har inträffat tidigare.

– I dag är det extremt, man borde nästan ha förbjudit folk från att ge sig ut, säger Berra.

I måndags inträffade en masskrock med ett 20-tal fordon på E4 norr om Stockholm, och Bertil Silwing, känd som "Bärgar-Berra" i Kanal 5:s program "Vägens hjältar" var på plats med sitt bärgarteam.

– Problemet är att folk inte håller avstånd och kör för fort beroende på väglaget. Det är blankis överallt och många i Stockholm kör med dubbfria vinterdäck, säger han.

Arbetet pågick i flera timmar och vägen stängdes av under arbetet. Samtidigt pågick inspelning av tv-programmet som har säsongsstart i kväll.

– Nästan alla bärgningsföretag i Stockholm var på plats. Vi fick åka mot trafiken för att ens komma fram, säger Berra.

"Aldrig så många i mannaminne"

Men masskrocken får anses liten jämfört med de som inträffade under onsdagsmorgonen, där totalt över 100 bilar var inblandade i flera krockar.

– Det kanske är var femte år vi har masskrockar med 20-30 bilar i Stockholm. Men så här många bilar tror jag aldrig att det har varit i mannaminne. Det är bärgning på nästan var och varannan bil, säger Berra.

Bärgar-Berras tips i vintertrafiken

Han råder bilister att ta det lugnt i trafiken.

– Man måste vara väldigt, väldigt observant på väglaget. Behöver man inte köra ska man inte göra det. Många har ringt mig för att de fortfarande har sommardäck och vill ha bärgning till verkstaden. Folk har ingen framförhållning, säger Berra.

I höstas dog Berras följeslagare, bärgarhunden Doris. Efter den tunga förlusten har Berra skaffat en ny fyrbent vän, Signe.

– Det är min lilla isbrytare. I går var jag på en olycka vid Skanstullsbron där ett barn satt i baksätet på bilen. Jag satte in barnet i hytten med Signe i knät och bad barnet ta hand om henne medan jag fixade med bilen. Både föräldrarna och barnet blev lugna och fick något annat att prata om.