Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bard hoppar av C: "Nu får Lööf städa upp"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alexander bard lämnar C.
Foto: Sven Lindwall

Artisten och debattören Alexander Bard hoppar av Centerpartiet - under tumultartade former.

"Jag hatar Centerkvinnorna! En hög jävla miffon är vad de är", skriver han i ett slutet forum för centerpartister.

– Nu får Annie Lööf städa upp det här inför valet bäst hon vill, kommenterar han själv när Expressen ringer upp.

Alexander Bard engagerade sig hösten 2011 i Centerpartiet efter att ha varit trogen Folkpartiet en tid.

Men nu skiljs han under vad som verkar vara bittra former från sitt forna parti.

I ett slutet forum för centerpartister går han till hård attack mot bland annat Centerkvinnorna - på grund av deras inställning till sexköpslagen.

"Missfosterhjärnor!"

"Att sälja sex är för helvete inte att bli våldtagen, era sjuka jävla missfosterhjärnor!" skriver han i inlägget som Expressen.se tagit del av.

När Expressen.se når honom över telefon bekräftar han sitt avhopp - och försvarar sitt ilskna inlägg i Facebookgruppen.

– Jag har tänkt på det här en längre tid, men det som utlöste det i kväll var en debattartikel i SvD av centerkvinnorna om bland annat att svenska medborgare ska kunna straffas för sexköp även i länder där det är lagligt. Det är fullständigt idiotiskt, säger han.

Hårda attacken

Alexander Bard säger bland annat att han tycker att Centerpartiets politik allt mer liknar "en dålig kopia av moderaterna", och att man helt övergivit sin frihetliga linje.

– Det visade sig bland annat när man skrotade partiprogrammet. Man borde aldrig tagit tillbaka det. Varför ska man annars rösta på dem? Det finns inget som sticker ut längre!

Du använder väldigt hårda formuleringar i det här inlägget?

– Ja, men det står jag för. De är miffohjärnor! Artikeln är dålig dessutom.

Fredrick Federley, Centerpartiets talesperson i migrationspolitiska frågor, tycker att Alexander Bard borde tänka på hur han uttrycker sig.

– Språket är helt oförsvarbart, säger han.

– En del av partimedlemmarna kommer nog att fira det här. Han har varit ett rött skynke för många. Kanske mest för hans sätt att uttrycka sig, säger Federley.

Gunilla Hjelm, ordförande i Centerkvinnorna, är förvånad över att avhoppet kommer nu eftersom debattartikeln publicerades i somras.

– Alexander Bard är en kontroversiell person så det var väntat att han skulle reagera. Han har rätt till sin åsikt, säger hon.

Vad tycker du om de hårda orden?

– Jag är politiker och är van att få höra en hel del, men jag hade aldrig uttryckt mig på det sättet. Det får stå för honom, säger hon.

Miljöminister Lena Ek, är förvånad över Bards uttalanden. Hon har själv en bakgrund som ordförande i Centerkvinnorna.

– Vi driver en närodlad politik, och den här typen av nyliberalism är inget som vi står för i Centerpartiet, säger hon och fortsätter:

– Den här sortens argumentation och beteende passar inte hos oss.

Hon menar att Centern i generationer har drivit skyddet av svagare grupper. Det är en del av deras ideologi som liberaler, och som socialliberaler.

"Är inte acceptabelt"

– Driver man jämställdhet och kvinnors rättigheter så måste man stå för sexköpslagen. Den är till för att skydda svagare part och utsatta kvinnor. Det är en av Centerpartiets kärnvärderingar.

– Och att ge sig på en demokratisk organisation som stått för de här värdena i generationer… Så gör man bara inte.

Hon tycker att Bards uttalanden är under all kritik.

– Jag är beredd att ta en sansad debatt om vilket ämne som helst, men det här tonfallet tycker inte jag är acceptabelt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.