Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barbro, 93, öppnade krog på seniorboendet

93-åriga Barbro Ahlqvist. Foto: Anton Kalm

Rödspättan är en favorit på lunchrestaurangen – just den här rödspättan kommer dock inte från Barbros krog.

Foto: Colourbox

Matsalen på seniorboendet i Visby stängde. Det tyckte 93-åriga Barbro Ahlqvist var tråkigt. Så hon öppnade en egen lunchrestaurang – i lägenheten.

– Rödspättan är en favorit. Den är alltid väldigt god och uppskattad, säger seniorboendets nya krögare.

Varje vardag klockan halv tolv serveras lunchen i Barbro Ahlqvists lägenhet, som ligger i seniorboendet Åkermanska i Visby på Gotland.

– Jag har tre damer som kommer varje dag, några som äter här då och då och några par som kommer och hämtar sin mat. Ibland är vi åtta som äter här, ibland är vi sex. Den äldsta är 98 år. Jag kan ha upp till tolv portioner, berättar hon.

Som om det inte räcker med lunchrestaurangen har Barbro Ahlqvist också en bokcirkel en gång i veckan hemma i vardagsrummet, varje fredag halv elva. Deltagarna läser mycket Gotlandica, alltså böcker om Gotland.

Har arbetat inom militären

Barbro Ahlqvist har arbetat inom militären i hela sitt liv, och har bott på Åkermanska i Visby i sju år. Det var först ett äldreboende med matservering och samlingslokaler, men är i dag ett seniorboende med lägre service.

Matsalen stängde 2015, och efter några provisoriska lösningar drog 93-åringen i gång sin lunchrestaurang hemma i köket, vilket Gotlands Tidningar var först med att berätta om.

– Det är inte speciellt roligt att sitta ensam och äta. Jag älskar folk, och har alltid haft stor familj. Jag fick för mig att jag skulle kunna ha några som åt hemma hos mig, berättar Barbro Ahlqvist, som har fyra döttrar, 14 barnbarn och 12 barnbarnsbarn.

"Kan inte laga mat längre"

Med lite hjälp av familjen har 93-åringen ordnat så att lagad mat levereras hem till henne varje vardag. Redan kvällen före – innan hon kollar på nyheterna – dukar Barbro upp med vita dukar, tallrikar, bestick, glas, kaffekoppar och kanske en bukett med tulpaner.

– Jag kan ju inte laga maten längre, för att jag ser så dåligt. Jag har fel på gula fläcken, och har bara ledsyn. Men rollatorn är bra, den kan fungera som serveringsvagn, säger hon.

Barbro Ahlqvist sköter själv ekonomin för luncherna. För 550 kronor kan de boende äta i tio dagar på Barbros restaurang.

– Ugnsvärmen bjuder jag på, säger hon och skrattar.

– Disken tar jag hand om, men jag har också några väninnor som hjälper till. Vi handdiskar, men det är inget besvär. Jag var med även på kallvattnets dagar, det var värre!