Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barbro, 79, jobbar på äldreboende

Pensionslivet var inget för Barbro Lindqvist från Trollhättan. Om några dagar fyller hon 80 år och jobbar fortfarande kvar som vikarie på ett äldreboende.
Foto: Privat

I 50-årsåldern sadlade hon om, läste till undersköterska och började jobba på äldrebonde i Trollhättan. 

Nu – 25 år senare – ska Barbro Lindqvist fylla 80 om bara några dagar men har inga planer på att sluta arbeta, vilket lokaltidningen TTELA var först med att uppmärksamma.

– Jag känner mig frisk och pigg, och det är en gåva, säger Barbro Lindqvist.

Vid 67 års ålder var det dags för Barbro Lindqvist, 79, från Trollhättan, att gå i pension. Men det lugna och stilla livet visade sig inte vara för henne, och efter bara någon månad var hon tillbaks på jobbet.

– Jag är väldigt social. Jag brinner för det här med de gamla och jag känner att jag gör något och ger någonting, berättar Barbro Lindqvist.

Barbro Lindqvist var i 50-årsåldern när hon bestämde sig för att sadla om till undersköterska. Med en utbildning till både tandsköterska och massör i bagaget har hon också mer arbetslivserfarenhet än många andra. Att hon är lika gammal, eller till och med äldre, än många av vårdtagarna ser Barbro Lindqvist bara som ett plus.

– Vi har samma referenser, och man kan prata om gamla tider. Det kanske ungdomarna inte riktigt kan, men jag vet ju hur det har varit.

”Det har jag inte gjort förut så det kan jag säkert”

På äldreboendet i Trollhättan jobbar Barbro Lindqvist på som vem som helst, och efter pensionsförsöket hade hon inga planer på att sluta igen. Men våren 2020, när pandemin blev ett faktum, var hon så illa tvungen. 

– Då fick jag lov att säga upp mig eftersom att jag var i riskgrupp. Det kändes inte alls bra. Det var bara pang – och så sluta.

Att leva med restriktioner gjorde Barbro Lindqvist rastlös. Hon fick inte jobba och knappt gå utanför dörren. Hela tiden lekte hon med tanken att börja jobba igen om hon fick chansen.

Och lagom till sommaren 2021 var Barbro Lindqvist tillbaka på äldreboendet för att jobba med medicinutdelning. Det enda lilla hindret var det nya digitaliserade systemet för signering – nytt och skrämmande, tyckte hon.

– Först tänkte jag: snälla nån vad har jag tackat ja till? berättar Barbro Lindqvist och fortsätter:

– Men då kände jag att, ja det har jag inte gjort förut så det kan jag säkert. Och det gick jättebra helt enkelt.

Foto: Privat

Att hon kan klara vad som helst är inställningen som Barbro Lindqvist har gått genom livet med. I veckan firar hon sin 80-års dag – men själv känner hon sig inte alls gammal.

– Jag tror inte det är sant! Jag känner mig inte som en 80-åring. Jag känner mig frisk och pigg, och det är en gåva, säger Barbro Lindqvist.

På frågan om hon har några planer på att sluta svarar hon att det nog inte blir än på ett tag.

– Jag tänkte fortsätta. För mig är det jätteroligt, och jag stormtrivs med och på min arbetsplats!

Lyckan på äldreboendet – när djuren kommer på besök

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.