Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barbara Lagoa, 52, kan ta över Ginsburgs klubba

Barbara Lagoa, 52, skulle kunna bli den den yngsta medlemmen i USA:s Högsta domstol.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump öser lovord över domaren Barbara Lagoa.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump vid en pressträff på måndagen.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon är dotter till exilkubaner och har gjort kometkarriär som domare. 

Barbara Lagoa, 52, skulle kunna bli den den yngsta medlemmen i USA:s Högsta domstol. 

– Hon är förträfflig. Hon är latinamerikan, sa president Donald Trump under en intervju med tv-programmet ”Fox & Friends”. 

I fredags avled Ruth Bader Ginsburg, liberal domare i USA:s högsta domstol sedan 27 år tillbaka, vid en ålder av 87 år.  

Till Demokraternas ilska vägrar president Donald Trump skjuta upp nomineringen om vem som ska ersätta henne till efter presidentvalet – och har ringat in fem kvinnliga konservativa kandidater som det står emellan. 

Trump: ”Så hon har många saker – väldigt smart”

Han väntas nominera en av dem till senaten senast under lördagen, efter begravningsceremonin för Ruth Bader Ginsburg i Washington DC, berättade presidenten under måndagen då han intervjuades av i tv-programmet Fox & Friends. 

Och att döma av hans uttalanden ligger en av kandidaterna extra bra till. Nämligen Barbara Lagoa, som växte upp i den latinamerikanska Miami-förorten Hialeh som dotter till exilkubanska föräldrar.  

– Hon är förträfflig. Hon är latinamerikan. Hon är en utomordentlig kvinna vad jag vet. Jag känner henne inte. Florida. Vi älskar Florida. Så hon har många saker – väldigt smart, sa Donald Trump i Fox & Friends. 

Trump: Kan möta Lagoa i Florida på torsdag

Senare under måndagen höll presidenten en pressträff utanför Vita huset där han berättade att han kanske träffar Lagoa när han reser till Florida under torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP

Barbara Lagoas har jobbat vid Floridas överklagandedomstol i Miami under ett årtionde och blev den första kvinnan att utnämnas till domare vid delstatens högsta domstol. 

Hon hann dock bara med att ha jobbet under knappt ett år innan Donald Trump 2019 nominerade henne till det Atlantabaserade jobbet som domare i USA:s federala överklagandedomstol, rapporterar AP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.