Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Baran, 21, drunknade i Engelska kanalen

Kropparna fångades upp av en fransk marinbåt.
Baran Nouri Hamadami, 21, från norra Irak är en av migranterna som drunknade när deras gummiflotte kapsejsade i Engelska havet utanför Calais.
Foto: Privat / Privat
Frans polis patrullerar kusten inför väntade stormen Arwen med orkanvindar.
Foto: LEFEVRE SYLVAIN/ABACA / STELLA PICTURES/LEFEVRE SYLVAIN/ABACA

Baran Nouri Hamadami, 21, drunknade när gummiflotten med migranter kapsejsade i Engelska kanalen, rapporterar Daily Mail. 

Nu florerar en bild på den unga kvinnan från norra Irak som är ett av de 27 bekräftade dödsoffren i tragedin. 

Hennes make berättar att han kunde följa hennes farliga färd över kanalen med hjälp GPS innan signalen plötsligt försvann. 

– Jag tror de var i mitten av havet, då förlorade jag henne, säger han till Daily Mail. 

Namnuppgifter på de migranter som omkom när deras gummiflotte under onsdagen rammades av ett containerfartyg, i den Engelska kanalen utanför franska Calais, har börjat florera. 

Det första offret att få sin bild publicerad är Baran Nouri Hamadami. En gift, kurdisk student från norra Irak som var en av dem som tog plats på gummiflotten inför den riskabla färden över kanalen. 

På en bild syns hon leende ta emot en blombukett från sin make. 

– Jag hade fortlöpande kontakt med min fru och kunde följa henne via live GPS. Efter fyra timmar och 18 minuter från det att hon klev ombord på båten, jag tror de var i mitten av havet, då förlorade jag henne, säger han till Daily Mail. 

Tidningen uppger att de varit i kontakt med Sanger Ahmed, vän till två av migranterna som nu befaras vara bland de 27 som drunknade. Ahmed berättar att en av migranterna ringde upp honom och sa de blivit tvingade ombord på den vingliga gummiflotten med för många passagerare av beväpnade människosmugglare. 

”Oroliga över att den var för tungt lastad”

– De var oroliga över att den var för tungt lastad och att det var farligt. De tyckte att det var för många människor för en så liten båt, säger Sanger Ahmed. 

Uppgifter gör gällande att en man ska ha blivit skjuten i knäskålen av människosmugglare för att ha vägrat kliva på dödsflotten och andra migranter uppger att blivit tvingade att kliva på gummibåtar under pistolhot, rapporterar Daily Mail. 

Tre av dödsoffren uppges vara barn. En gravid kvinna fanns drunknade.  

Under fredagen väntas stormen Arwen dra fram över Engelska kanalen med omkring 33 sekundmeters orkanvindar. Brittiska och franska myndigheter oroar sig nu för att människosmugglare ändå ska försöka skicka gummibåtar över kanalen. 

SE OCKSÅ: 

Hybridkriget • Propagandafilmerna • Flyktingarnas desperation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.