Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barack Obamas tal
möttes av jubel

DAMASKUS. Obamas besked om att låta kongressen rösta om en attack mot Syrien möttes av jubel i de regimkontrollerade delarna av Damaskus.

– Obamas tal ger nya möjligheter för diplomati, säger Ahmad Monir i Syriens Nationella säkerhetsråd till Expressen.

Nu fortsätter offensiven mot rebellerna.

I går kväll talade USA:s president till det amerikanska folket. Syrien lyssnade. Ögonblick efter talet avfyrade regimen raketer från Qassionberget i Damaskus mot rebellpositioner.

Hantverkaren Mohammad Jasmin, 27, arbetar med sin lilla hammare på en ny handgjord ljusstake av koppar. Han har för länge slutat att oroa sig för USA:s hot om eventuella attacker mot Syrien. Han vill bara jobba och försörja sig och sin familj.

- Vi säljer nästan ingenting. Jag kommer till butiken för att hålla mig sysselsatt. Men jag och många andra butiksägare går med förlust. Folk köper bara mat och andra basvaror, säger Mohammad.

Snart har det gått tre år sedan upproret mot regimen startade. Ekonomin har kollapsat. Värdet på det syriska pundet har rasat till en bottennivå och inflationen skenar.

Även om Mohammad går med förlust har han haft tur i livet. En bilbomb exploderade utanför hans verkstad för några dagar sedan och dödade åtta personer – flera av dem var hans vänner.

"Tomma hot"

Det är sommardoft i luften - och det är ovanligt många människor ute. Förr hade folkmassan inneburit turister. Men här finns inga besökare från fjärran. Det är Damaskusborna själva som är ute - för att hamstra mat.

- Jag tror inte att USA attackerar Syrien. Det är bara tomma hot. Jag bryr mig varken om regimen eller oppositionen. De får kriga hur mycket de vill men låt det inte komma till mitt kvarter, säger Mohammad.

I närheten av hans butik står en kvinna vid ett skyltfönster och tittar på smycken. Det är billiga varor, inte riktigt guld. Butiksägaren berättar – men vill vara anonym.

- Mohammad säljer ingenting, jag säljer. Men kanske bara tio procent av det jag brukade sälja före kriget. Människor har blivit fattiga. De som köper från mig är fattiga brudpar som inte har råd att köpa riktigt guld.

En oppositionspolitiker Expressen talade med innan Obamas tal säger sig vara informerad om oppositionens hemliga planer inför eventuell attack.

- Vi har fått en lista på vilka mål som kan bombas. 24 timmar efter USA:s attacker sätter oppositionen in sina rebellkrigare. De ska inta huvudstaden Damaskus, säger mannen som är en av dem som hoppade av Syriens kommunistiska parti.

"Kan backa från sina hot"

Han och några andra vänsterledare har startat en egen vänsterrörelse. Den jobbar i tysthet och har täta kontakter med andra oppositionsgrupper i och utanför Syrien. Han tror inte att USA kommer att attackera Syrien.

- Rebellerna har flera hinder att övervinna om de ska ta Damaskus. De vet att regimen kommer att kämpa och förvandla staden till ett inferno. Det är en av orsakerna till att USA kan backa från sina hot, säger han.

Ahmad Monir ingår i president Bashar al-Assads innersta krets. Han är medlem i Syriens Nationella Säkerhetsråd.

- Det är inte bara att komma och attackera oss. Barack Obama är rädd om Israels säkerhet. Och Israel kommer att drabbas först vid eventuellt angrepp mot oss, säger Ahmad Monir.

Monir - och andra med honom - är nöjda med Barack Obamas tal. Han poängterar att regimen inte kommer att förändra sin strategi i krigsföringen mot rebellerna.

– Nu fortsätter vår armé sin offensiv på marken, men Obamas tal ger nya möjligheter till diplomati. Vi är i krig mot terrorister från hela världen som har kommit till Syrien för att kriga. Någon gång återvänder de till sina hemländer i Sverige, England eller USA. Då kommer de att bli en stor säkerhetsfara för sina egna länder, säger Ahmad Monir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.