Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin efterlyser en bred koalition mot IS

Vladimir Putin i FN:s generalförsamling.
Foto: Axel Öberg
Barack Obama i FN:s generalförsamling.
Foto: Axel Öberg
Även Sveriges statsminister Stefan Löfven fanns på plats i FN:s generalförsamling.
Foto: Axel Öberg
Vladimir Putin har inte talat på den årliga generalförsamlingen på tio år men väntas nu tala mycket om Syrien och IS.
Foto: Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin i FN:s generalförsamling.
Foto: Axel Öberg
Barack Obama och Vladimir Putin var inte alls överens när FN:s generalförsamlings 70:e allmänna debatt öppnades under måndagen.
Foto: Axel Öberg
1 / 7

Efter att Barack Obama och Vladimir Putin mötts på tu man hand säger sig den ryske presidenten vara redo att förbättra relationen med USA. Putin utesluter inte heller deltagande i en FN-sanktionerad operation mot Islamiska staten.

I en första kommentar beskrev Vladimir Putin mötet med Barack Obama som "nyttigt och rakt", rapporterar TT. Den ryske presidenten meddelade att han är redo att förbättra relationerna med USA.

Putin sa också att han inte utesluter rysk medverkan i en FN-sanktionerad insats mot Islamiska staten. Han tillade att det för Rysslands del enbart kan bli tal om deltagande i flygattacker, inte markoperationer, mot jihadiströrelsen.

Vid mötet skulle Obama bland annat ta upp USA:s motstånd mot vad man anser är Rysslands angrepp mot Ukraina. Han skulle även ta upp oro över en eventuell militär upprustning i Syrien, uppger den internationella säkerhetsrådgivaren Ben Rhodes för USA Today.

– Vårt stöd för territoriell integritet och suveränitet i Ukraina kommer vara i centrum för våra diskussioner, säger Rhodes enligt tidningen.

Inför mötet har presidenternas talespersoner hamnat i gräl om vem som egentligen ville möta vem. Amerikanerna säger att Ryssland ville mötas, medan ryssarna menar tvärtom.

Bara timmar tidigare hade Barack Obama och Vladimir Putin gått hårt åt varandra när de framträdde inför världens alla ledare i FN.

Putin vill skapa en anti-terrorkoalition mot IS, liknande den mot Hitler under andra världskriget - med al-Assads hjälp. Obama bjöd i stället in Ryssland till dialog om att få bort al-Assad från Syrien.

– Vi tror att det är ett enormt misstag att vägra samarbeta med den syriska regeringen och al-Assad, sa Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin ska också träffa Irans president Hassan Rouhani och Kubas president Raúl Castro under måndagen.

Brasilien först ut

Det märktes att förväntningarna var stora och världsledarna många när den årliga allmänna debatten i FN:s generalförsamling inleddes i New York.

Dagens höjdpunkter var tydliga: Barack Obamas och Vladimir Putins respektive tal.

– Det är det stora samtalsämnet i dag, vad de två skulle ta upp i sina tal, säger Expressens Anne-Sofie Näslund som befinner sig i FN-skrapan i New York.

Först ut av de 196 talarna, alla världens länders ledare, var Brasiliens president Dilma Rousseff. Hon talade mycket om Agenda 2030, med nya mål för miljön och utrotandet av extrem fattigdom.

Men hon fokuserade också på flyktingkatastrofen i krigens spår.

– Det är absurt att inte ha fri rörlighet för människor. Vi har våra famnar öppna för flyktingar, vi är ett mångkulturellt land, säger Dilma Rousseff och mottog applåder i FN:s generalförsamling.

Hon fokuserade också, föga överraskande, på att FN:s säkerhetsråd borde reformeras och få fler permanenta medlemmar. Brasilien är en av aspiranterna på en sådan roll.

Al-Assad "en tyrann"

Barack Obama intog talarstolen inriktad på att lyfta fram diplomatins och samarbetets styrka. Han konstaterade att USA inte kan agera ensamt, och tog tydligt avstånd från sin företrädare George W Bushs politik i rak.

Obama säger att "vissa stater" agerar på ett sätt som inte är förenligt med internationell rätt, och nämnde Syriens regim och Bashar al-Assad.

– Tyranner som Bashar al-Assad fäller tunnbomber.

Senare återvände Obama till ämnet Syrien för att bjuda in alla länder, inklusive Ryssland och Iran, för att se till att lösa konflikten. Men på ett villkor.

– Vi måste förstå att det inte kan, efter ett så stort blodbad, finnas en återvändo till det status quo som var före kriget.

– Assad reagerade på fredliga protester genom att eskalera dödandet. En ny ledare måste ta vid.

Obama fokuserade på diplomati

Som väntat riktade Barack Obama mycket fokus mot Ryssland, och till viss del Kina och Iran. Han kritiserade Putins agerande i Ukraina.

- USA har få ekonomiska intressen i Ukraina. Men vi kan inte stå vid sidan av när en nations intresse och gränser kränks. Om det tillåts i Ukraina kan det hända i vilket land som helst.

– Föreställ er om Ryssland hade engagerat sig i internationell diplomati. Det hade varit bättre, inte bara för Ukraina, men också för Ryssland och för världen. Vi vill inte isolera Ryssland, utan vi vill få med Ryssland i det internationella systemet.

Han menade att de förbättrade diplomatiska relationerna med Kuba och Iran var framgångar som visade diplomatins styrka.

– Diplomati är svårt. Det är sällan politiskt populärt. Men ledare har ett ansvar att ta de riskerna.

USA:s president lovar också starkare amerikanskt stöd till FN:s fredsbevarande styrkor.

Putin tog avstånd

Om Barack Obama var inbjudande mot Ryssland var Vladimir Putin desto mer avståndsavtagande.

Vladimir Putin har inte talat på den årliga generalförsamlingen på tio år. Även han valde att fokusera på Syrien.

– Vi tror att det är ett stort misstag att inte samarbeta med den syriska regeringen och deras väpnade styrkor.

– Ingen utom Assads styrkor bekämpar verkligen Islamiska staten.

Putin efterlyste en bred koalition mot IS, liknande den som bekämpade Hitler. En sådan koalition skulle ha muslimer i fronten, enligt den ryska presidenten.

En resolution i säkerhetsrådet skulle skapa en sådan anti-terrorstyrka, enligt Putins förslag.

Putin talade enbart kort om kriget Ukraina, och klandrade då bland annat Natos expansion för vad Putin kallar "inbördeskriget" i Ukraina. Den ryska presidenten gav också storslagna miljölöften.

Löfven talar på onsdag

De 196 talarna under den allmänna debatten har 15 minuter på sig för respektive tal, något som dock inte följs av alla talare.

Statsminister Stefan Löfven håller Sveriges anförande på onsdag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.